BIKE RENT-A-GUIDE

Posted: 24. rujna 2013. in KLUBSKE AKTIVNOSTI

Održivi turizam kao cjelovit pristup razvoja, nastoji zadovoljiti potrebe okoliša, zajednice, gospodarske potrebe, kao i potrebe turista. Usmjeren je prema različitim interesima i cilja na uravnotežen razvoj turizma gdje ne prevladava niti jedan od elemenata – turističko gospodarstvo, posjetitelji, okoliš ili zajednica domaćina. Pojam održivi turizam je širok i odnosi se na turizam kao na dugotrajno, integrirano te ekološki, društveno, kulturno i gospodarski usklađeno djelovanje. Slijedom toga je i program razvoja cikloturizma u Ličko-senjskoj županiji oblikovan tako da omogući ravnotežu između rasta turizma i potreba za očuvanjem resursne osnove turizma.

Razvoj cikloturizma je u svom razvojnom procesu dostigao razinu da vrlo brzo može postati jedan od vodećih turističkih proizvoda i ima važnu ulogu u strateškom razvoju novog koncepta turizma Ličko-senjske županije. Projekt se izvrsno nadopunjava na ostalu turističku ponudu regije i susjednih destinacija, male smještajne objekte, a također i gourment-segment turizma.

Razvoju cikloturističke ponude u području Ličko-senjske županije prišlo se holistički, odnosno, uz samo stvaranje infrastrukturnih preduvjeta, nužno je uključiti i jačanje ljudskih kapaciteta koji će sudjelovati u takvom obliku turističke ponude. Došli smo do točke u kojoj je potrebno učiniti nove korake kako bismo podigli kvalitetu. Potreba za bike-vodičima pojavila se zbog nužnosti kvalitetnih pratnji gostiju, u jednoj velikoj mjeri i radi toga što će to davati značajan pečat cijeloj Ličko-senjskoj županiji kao destinaciji. Stoga, kako bismo omogućili pružanje takve kvalitetne usluge našim gostima, Turistička zajednica Ličko-senjske županije je u partnerstvu s Biciklističkim klubom „Barkan-Otočac“ odlučila, uz dva postojeća licencirana vodiča, educirati još dva bike-stručnjaka (ciklovodiča).

Sukladno Pravilniku o potporama turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima i Programu rada za 2013., Hrvatska turistička zajednica je temeljem aplikacije projekta Turističke zajednice Ličko-senjske na Javni poziv za kandidiranje programa za potpore turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima u 2013. godini, odobrila potrebna sredstva za ovu edukaciju. Predmet ovog Javnog poziva bila je dodjela bespovratnih financijskih potpora Hrvatske turističke za programe turističkih zajednica na turistički nerazvijenim područjima Republike Hrvatske, a cilj partnerstva Turističke zajednice županije i BK „Barkan-Otočac“ bilo je stručno usavršavanje ciklovodiča s naglaskom na poslovima vođenja i animacije te razvoj i oblikovanje novih turističkih i animacijskih proizvoda za tržišnu nišu turista biciklista.


HRVOJE KARLO

Hrvoje Mudrovčić i Karlo Oršanić, članovi BK „Barkan-Otočac,“ prošli su tečaj kojega je tijekom rujna organizirala IRTA (Istarska razvojna agencija) i tako su dobili potrebna znanja, a licencu im izdaje Hrvatski biciklistički savez. Osposobljeni su pratiti biciklističke goste na organiziranim turama ili u sklopu posebnih paket-aranžmana, a mogli bi biti angažirani i kao bike-rangeri. Ideja je također da se tim vodičima daje prednost u cikloturističkim angažmanima na razini županije, upravo zbog njihovih specifičnih znanja i vještina.

Vodiči u cikloturizmu su izrazito važna karika u tom lancu jer će upravo oni biti u direktnom kontaktu s turistima te stoga moraju biti adekvatno osposobljeni za vođenje i animiranje cikloturista. Dio specifičnih znanja dobiti će kroz druge ciljane edukacije na temu interpretacije prirodne i kulturne baštine Ličko-senjske županije. Uz dobru fizičku pripremljenost vješti su u vožnji, znaju pružiti prvu pomoć i jednostavniji servis bicikla na terenu. Od njih se zahtjeva i aktivno znanje jednog stranog jezika, dobro poznavanje terena za vožnju, posebice postojećih bike-staza i znamenitosti u Ličko-senjskoj županiji.

Hrvoje

Karlo

MarC_35035

MarC_35083

MarC_35085

MarC_35112

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s