@slobodnalika.com 13.11.2010

Posted: 14. studenoga 2010. in IZ MEDIJA O NAMA

NA DVA KOTAČA : Biciklistički boom u Otočcu

13.11.2010 23:27:34
Što reći o biciklizmu u Hrvatskoj? Prvi bicikli pojavili su se 1860. godine, a koncem 19. stoljeća formiran je i biciklistički savez. Danas Hrvatska ima velik broj biciklističkih klubova, a samim time i broj biciklista postojano raste. Uređuju se mnogobrojne rekreativne staze diljem Domovine kao dodatna turistička ponuda, međutim, što je s profesionalnim biciklizmom?! Iako je napredovao kroz povijest, rezultati su i dalje siromašni. Pored nogometa, biciklizam je daleko manje popularan kod Hrvata, ali, u malom hrvatskom gradu Otočcu ta slika je drugačija. Osnivanjem BK ‘Barkan’ život i iskorištavanje slobodnog vremena na dva kotača je sve aktualnije, a pojavile su se i nove biciklističke nade koje nakon treće sezone dobro kotiraju na ljestvici hrvatskog biciklizma. Po završetku ovogodišnje sezone razgovarali smo s članom BK ‘Barkan’ Hrvojem Mudrovčićem, koji je ove godine završio utrku Državnog prvenstva u brdskom biciklizmu – ‘Pinguentina’ u Buzetu na 8. mjestu u disciplini cross country, kategoriji Master A.

Spontan i neočekivan početak uvertira u ozbiljni biciklizam

Hrvoje nas je upoznao s početcima biciklističke karijere. Pamti prve rekreativne utrke na lokalnoj razini, gdje su ga dobri rezultati motivirali za daljnja natjecanja. Prisjeća se tako svoje prve ozbiljne utrke – Prije tri godine prvi puta sudjelovao sam na cross country utrci u Delnicama i kada sam vidio koliko je staza bila tehnički zahtjevna za mene kao početnika, ulovio me lagani strah. Bilo je dosta adrenalina i čini mi se da sam na cilj došao predzadnji. Te sezone odvozio sam samo 2 ili 3 utrke.

No, kako je svaki početak težak, već iduće sezone bilo je puno bolje. Nakon dobivene licence od Hrvatskog biciklističkog saveza odvozio je dvije državne utrke i svih osam utrka za Kup Hrvatske, te ostvario zadovoljavajuće rezultate. Ove godine podigao je prag svojih mogućnosti proslavivši se 8. mjestom na državnom prvenstvu u cross country disciplini, te 6. mjestom i najboljim ovosezonskim rezultatom na utrci ‘XC Čudna šuma’ u Samoboru. Prema njegovim riječima, bila je to najteža staza u kupu koju su ove godine pohodili i pojedinci iz vrha svjetskog brdskog biciklizma, budući da su se dijelili UCI bodovi koji osiguravaju nastup na Olimpijskim igrama u Londonu 2012 godine. Državni Kup Hrvoje je završio na 15. mjestu.

Trening – volja, odricanje i novac

Pripreme za sezonu počinju već početkom 12. mjeseca, a one su od početka bazirane na podizanju snage i izdržljivosti što je potrebno za dugu predstojeću sezonu. – Moj trening zahtjeva mnogo truda, rada i odricanja. Ovisno o količini slobodnog vremena planiram treninge. Kada je loše vrijeme moj trening se svodi samo na teretanu i vožnju trenažera, međutim, čim se pojavi sunce sjedam na bicikl. Na snazi i izdržljivosti radim tijekom zime, a u sezoni ih nastojim održati na istoj razini kroz cijeli ciklus.

Kvalitetan sportski život pored napornog treninga zahtjeva i mnoga odricanja po pitanju prehrane, što iziskuje dodatna financijska izdavanja. – Kao i svakom drugom sportu, financije su i u biciklizmu vrlo važan faktor. Dio troškova koji se odnosi na izdavanje natjecateljskih licenci, putnih troškova i kotizacija pokriva mi klub, dok bicikl i sve troškove vezane za održavanje pokrivam iz vlastitih sredstava, dodao je Hrvoje.

Konkurencija na razini Hrvatske i u svijetu

Hrvoje se nalazi u Master A kategoriji u koju spadaju vozači između 30 i 40 godina. Ova sezona bila je najbrojnija na svim natjecanjima budući da se bodovala zajedno s kategorijom Sport u kojoj je Hrvoje nastupao prošle sezone.

U Hrvatskoj ovaj sport nije toliko popularan, a i rezultati hrvatskih natjecatelja na svjetskoj razini nisu zapaženi. Nekoliko natjecatelja iz kategorije Elite, inače kategorije koju voze najspremniji natjecatelji, odlaze na natjecanja izvan granica Hrvatske. – Brdski biciklizam je Olimpijska disciplina, te u nekim zemljama, primjerice Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, pa čak i Sloveniji spada među najpopularnije sportove. Kao profesionalni sport u Hrvatskoj je na niskim granama, a uspoređujući se sa svjetskim biciklistima, ovo kod nas je ipak amaterizam, pojasnio je Hrvoje.

Pogled na budućnost biciklizma u Otočcu

Od početka svog postojanja BK ‘Barkan’ aktivno se bavi uređenjem turističko – rekreativnih staza, tako danas postoje tri takve staze – Barkanova staza, Tri jezera i Dabarski brevijari. U planu je uređenje nove staze brdskog karaktera, čija će namjena biti natjecateljska i za održavanje treninga. Mjesto lokacije je Humac, a ono što se do sada po tom pitanju realiziralo je pismeni dio i snimanje GPS-om. Bit će dužine oko 5 kilometara, kružnog oblika i dosta atraktivna jer se nalazi u šumi, što znači da će se s ugodom voziti i za vrijeme ljetnih dana.

– Na početku staza možda neće biti tehnički zahtjevna, ali s vremenom će se nadograđivati. Radit ćemo na tome da staza postane natjecateljska, te da jednog dana uđe u Kup Hrvatske, istaknuo je Hrvoje te dodao da bi staza trebala biti u funkciji iduće godine.

Ovim projektom u Otočcu se ne bi okupljali samo biciklistički amateri i rekreativci, već i profesionalci. U klubu se nadaju da će uloženi trud privući još više pojedinaca željnih dokazivanja i natjecanja. Tako da bi se već sljedeće sezone osim Hrvoja i mladog kadeta Florijana Žegarca, koji je ove sezone prvi put nastupio na nekoliko utrka Kupa i ostvario solidne rezultate, moglo aktivirati još više potencijalnih biciklista.

piše M.P.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s