DAN BEZ AUTOMOBILA, 22.09.2010.

Posted: 22. rujna 2010. in KLUBSKE AKTIVNOSTI
PARK YOUR CAR & RIDE A BIKE

Članovi biciklističkog kluba BARKAN OTOČAC tijekom godine, kroz niz akcija i inicijativa promoviraju mnogostruke prednosti vožnje biciklom kao jednog od najzdravijih oblika ljudskog kretanja. Metode koje koristimo su organiziranje specifičnih prezentacija (biciklijade, ‘stunt’ i sl.) koje će na atraktivan način zainteresirati veći broj osoba za rekreativo bavljenje biciklizmom i korištenje bicikla usvakodnenovm životu, a sve je popraćeno i našim  promidžbenim materijalima.

Jednu klupsku aktivnost vežemo uz Europski dan bez automobila 22. rujna, kojim završava Europski tjedan kretanja (European Mobility Week). Ovo je prigoda da pokažemo dobru volju za mijenjanjem osobnih navika i pokušamo koristiti alternativne načine transporta – bicikliranje i pješačenje. Ako prihvatimo činjenicu da je bicikl najveći ekološki izum čovjekovog uma, onda je upotreba bicikla nemjerljiv doprinos ekologiji, poboljšanju i unaprjeđenju zdravlja, a samim time i očuvanju prirodnog okoliša i doprinosa zdravom životu. Glavni je cilj ove inicijative jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju uzrokovanom nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka i biciklista u gradsko središte i prirodu općenito. Riječ je o inicijativi kojom se promiče korištenje bicikla te podiže svijest građana o biciklu kao modelu koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života.

Simboličnom akcijom na trgu ispred Gackog pučkog otvorenog učilišta  htjeli smo potaknuti naše sugrađane da nezdravo sjedenje u automobilu zamijene zdravim fizičkim kretanjem, pješačenjem ili vožnjom na biciklu. Kretanje bez automobila, barem jednom tjedno može prerasti u hvalevrijednu životnu naviku svakog pojedinca, kojim će učiniti zaista mnogo za mjesto u kojem živi, za svoje sugrađane i za sebe. Ova je inicijativa bila prilika pješacima da se na trenutak zaustave, popnu na bicikl i da im on postane izazov; biciklistima je ona neizravno priznanje njihovom načinu vožnje, zahvala za trud i podsjetnik na ugodu vožnje; automobilistima usputna neobavezna informacija da postoji i nešto drugo osim svijeta njihovih oktanskih ljubimaca.

Dan bez automobila 22.09.2010. (srijeda) obilježili su mladi Barkanovci, simulacijom vožnje bicikla – svojevrsnom ‘živom reklamom’ na gradskom trgu.


Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s