GRAĐANSKA INICIJATIVA ‘BICIKLOM U GRAD’

Posted: 24. ožujka 2010. in KLUBSKE AKTIVNOSTI
‘BICIKLOM U GRAD’
 

"Ova građanska inicijativa provedena je zahvaljujući

financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva

i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog

 modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj

civilnoga društva"

 
 
Građanska inicijativa ‘BICIKLOM U GRAD’ provedena je u razdoblju od 1. veljače do 21. ožujka 2010. godine, u Gradu Otočcu, Ličko-senjska županija, a financirana je u cijelosti potporom Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj  civilnog društva. Inicijativa je provedena u partnerstvu Regionalnog razvojnog edukacijskog centra ‘Primus Fortissimus’ i Biciklističkog kluba ‘Barkan-Otočac’ na kojemu je bila odgovornost za provedbu inicijative.

 

Budući su obje udruge osnovane na principu humanih međuljudskih i društvenih odnosa, a u skladu s općim društvenim interesima, problem onečišćenja zraka zbog sve više automobila (koji ne utječe samo na promjenu klime, nego i ozbiljno prijeti zdravlju), potakao nas je na inicijativu kojom želimo dodatno pokazati dobru volju i utjecati na mijenjanje osobnih navika naših sugrađana u smislu korištenja bicikla, kao alternativnog načina transporta. Ovom inicijativnom apeliramo na naše sugrađane da prilikom odlaska na posao, u školu i općenito prilikom kretanja gradom koriste bicikl.

 

‘BICIKLOM U GRAD’ inicijativa je koja služi općem dobru, a ne isključivo strukovnim potrebama naših članova, usmjerena je stvarnim potrebama i ljudima u zajednici i temeljena na već postignutim rezultatima i pozitivnoj praksi udruge. Vozači bicikla u Otočcu su urbana populacija svih dobnih skupina koja vodi brigu o zdravlju, brine o okolišu i odabire vožnju bicikla kao brzo, jednostavno i ekološki prihvatljivo prometno sredstvo. Kroz djelovanje naše udruge pokrenuti su različiti projekti i aktivnosti u cilju populariziranja biciklističke rekreacije i osnaženja ideje o biciklu kao suvremenom prijevoznom sredstvu, a svrha ove inicijative je bila riješiti problem nepostojanja parkirnih mjesta za bicikle.

 

Rezultati ove inicijative u direktnoj su vezi s ciljevima:

a) uređenjem parkirališta za bicikle dajemo doprinos razvoju biciklističke infrastrukture čime Grad Otočac postaje grad prijateljski naklonjen biciklistima i biciklizmu.

b) potičemo povratak pješaka i biciklista u gradsko središte i prirodu općenito;

c) promičemo korištenje bicikla te podižemo svijest građana o biciklu kao modelu koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života. Naglasak je na principima održivog razvoja te nema negativnih utjecaja na okolinu. Štoviše, zaštita ekoloških interesa u cilju je provedbe ove inicijative, jer se vodi velika briga, potiče i podiže moralna i ekološka svijest korisnika i cijele javnosti.

 

Građanska inicijativa ‘BICIKLOM U GRAD’ sastojala se iz dvije komponente:

 

I.               NABAVA STALAKA ZA BICIKLE

 

  

   

 

U želji da Otočac bude ‘bike friendly’ grad u kojem će se voziti bicikli, pogotovo što ovdje već postoji kultura prijevoza na dva kotača, te da budu stvoreni svi neophodni preduvjeti u gradu, a to su između ostalog i odgovarajuća parkirna mjesta na kojima bi ljudi mogli ostaviti bicikle, nabavili smo 5 stalaka za bicikle.

  

II.               IZRADA PROMOTIVNOG MATERIJALA

 

 

Kako bi naše sugrađane informirali o inicijativi, umjesto klasičnog letka tiskali smo promidžbeni materijal u obliku 3 kartice – bookmark-a sa svojevrsnim sloganima vezanim uz važnost korištenja bicikla kao modela održanja čistoće zraka i okoliša u kojemu živimo i modela očuvanja vlastitog zdravlja i fizičke kondicije, a koji ujedno promoviraju i resurse u našem okruženju povezane u tematske biciklističke staze kojima je Grad Otočac ishodišna točka i cilj.

 

 

 


članak objavljen na www.slobodnalika.com

http://slobodnalika.com/novosti/5726_Biciklom+sigurno+u+grad+u+Otoccu+biciklisticki+parking.html

 

članak objavljen u Novom listu, 30.03.2010.

 

članak objavljen na portalu Večernjeg lista

http://www.vecernji.hr/regije/banic-neka-otocac-bude-grad-prijateljski-naklonjen-biciklistima-clanak-122066

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s