Objavljeno u Večernjem listu

Posted: 4. prosinca 2009. in IZ MEDIJA O NAMA

 • OBJAVA: 07.04.2010 / 10:23
 • BICIKLOM U GRAD

  Banić: Neka Otočac bude "grad prijateljski naklonjen biciklistima"

  U Otočcu već postoji kultura prijevoza na dva kotača, a nabavili smo i pet stalaka za bicikle, kaže Irena Banić, tajnica BK Barkan.

  Povećaj Banić: Neka Otočac bude 'grad prijateljski naklonjen biciklistima'

  Irena Banić tajnica je BK Barkan
  Foto: Dražen Prša
   

  Piše: Dražen Prša/VLM

   

  OTOČAC – Građanska inicijativa „Biciklom u grad“ provedena je u Otočcu u razdoblju od početka veljače do 21. ožujka, sredstvima Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj  civilnog društva. Inicijativa je provedena u partnerstvu Regionalnog razvojnog edukacijskog centra „Primus Fortissimus“ i Biciklističkog kluba „Barkan-Otočac“ na kojemu je bila odgovornost za provedbu inicijative. 

  – Kako su obje udruge osnovane na principu humanih međuljudskih i društvenih odnosa, a u skladu s općim društvenim interesima, problem onečišćenja zraka zbog sve više automobila, potakao nas je na inicijativu kojom želimo dodatno pokazati dobru volju i utjecati na mijenjanje osobnih navika naših sugrađana u smislu korištenja bicikla, kao alternativnog načina transporta. Ovom inicijativnom apeliramo na naše sugrađane da prilikom odlaska na posao, u školu i općenito prilikom kretanja gradom koriste bicikl, kaže Irena Banić tajnica BK Barkan, te dodaje da inicijativa „Biciklom u grad“ služi općem dobru, a ne isključivo strukovnim potrebama naših članova, usmjerena je stvarnim potrebama i ljudima u zajednici i temeljena na već postignutim rezultatima i pozitivnoj praksi udruge.

  Vozači bicikla u Otočcu su urbana populacija svih dobnih skupina koja vodi brigu o zdravlju, brine o okolišu i odabire vožnju bicikla kao brzo, jednostavno i ekološki prihvatljivo prometno sredstvo. Kroz djelovanje naše udruge pokrenuti su različiti projekti i aktivnosti u cilju populariziranja biciklističke rekreacije i osnaženja ideje o biciklu kao suvremenom prijevoznom sredstvu, a svrha ove inicijative je bila riješiti problem nepostojanja parkirnih mjesta za bicikle. 

  – Rezultati ove inicijative u direktnoj su vezi s ciljevima uređenja parkirališta te za bicikle dajemo doprinos razvoju biciklističke infrastrukture čime Grad Otočac postaje grad prijateljski naklonjen biciklistima i biciklizmu, potičemo povratak pješaka i biciklista u gradsko središte i prirodu općenito,  promičemo korištenje bicikla te podižemo svijest građana o biciklu kao modelu koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života. Naglasak je na principima održivog razvoja te nema negativnih utjecaja na okolinu. Štoviše, zaštita ekoloških interesa u cilju je provedbe ove inicijative, jer se vodi velika briga, potiče i podiže moralna i ekološka svijest korisnika i cijele javnosti.

  – U želji da Otočac bude „bike friendly“ grad u kojem će se voziti bicikli, pogotovo što ovdje već postoji kultura prijevoza na dva kotača, te da budu stvoreni svi neophodni preduvjeti u gradu, a to su između ostalog i odgovarajuća parkirna mjesta na kojima bi ljudi mogli ostaviti bicikle, nabavili smo 5 stalaka za bicikle. Kako bi naše sugrađane informirali o inicijativi, umjesto klasičnog letka tiskali smo promidžbeni materijal u obliku 3 kartice – bookmarka sa svojevrsnim sloganima vezanim uz važnost korištenja bicikla kao modela održanja čistoće zraka i okoliša u kojemu živimo i modela očuvanja vlastitog zdravlja i fizičke kondicije, a koji ujedno promoviraju i resurse u našem okruženju povezane u tematske biciklističke staze kojima je Grad Otočac ishodišna točka i cilj, kazala je Irena Banić.


  Otočac

  Stazom Dabarskog brevijara u nov biciklistički doživljaj

  Za izradu oznaka za stazu te dizajn i tisak karte Biciklistički klub „Barkan“ dobio je 40 tisuća kuna. Time je kompletirana mapa „Put vode i krša“ koja već sadrži karte Barkanove staze i staze Tri jezera.

  Povećaj Stazom Dabarskog brevijara u nov biciklistički doživljaj

  Foto: D. Prša
   

  Piše: Dražen Prša/VLM

   

  Iz tiska je izašao promotivni materijal od 10 tisuća primjeraka karte staze Dabarskog brevijara, financiran sredstvima bespovratne potpore Ministarstva turizma u sklopu programa poticanja razvoja tematskih turističkih putova u RH.

  Za izradu oznaka za stazu te dizajn i tisak karte Biciklistički klub „Barkan“ dobio je 40 tisuća kuna. Time je kompletirana mapa „Put vode i krša“ koja već sadrži karte Barkanove staze i staze Tri jezera.

  Staza Dabarskog brevijara treća je biciklistička staza osmišljena u sklopu projekta „Put vode i krša“ čiji je inicijator i nositelj Biciklistički klub Barkan Otočac u partnerstvu s TZG Otočca i uredom UNDP-a u Zadru, a uz podršku Centra za krš, Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke i Strukovne grupe kulturnog turizma HGK.

  Staza Dabarskog brevijara dobila je ime po srednjovjekovnom glagoljskom kodeksu, Dabarskom brevijaru, nastalom 1486. godine u mjestu Dabar nedaleko Otočca. Većim dijelom staza vodi upravo putem kroz šumu do Dabra i kroz selo, a obiluje brojnim zanimljivostima. Predstavlja i najmanje poznat put do Plitvičkih jezera. Radi se zapravo o prvom malom, ali vrijednom koraku prema turističkoj revitalizaciji toga zaboravljenog kraja.

  Kako je kazala tajnica BK Barkan Irena Banić, projekt ‘Put vode i krša’ provodi se na ruralnom prostoru, s nedovoljno razvijenom turističkom ponudom, kategoriziranom u područje posebne državne skrbi, a izrastao je iz pilot projekta ‘Gačanski put’ koji je 2008. godine iznjedrio prvu Barkanovu stazu. Nadovezivanjem ‘Puta vode i krša’ osmišljene su sljedeće dvije staze, staza Tri jezera i staza Dabarskog brevijara, koje su krenule ishodišno iz Gacke prema najvećim fenomenima krša u okruženju. Tako staza Tri jezera ide putem krša u pravcu Parka prirode Velebit, dok Staza Dabarskog brevijara vodi prema NP Plitvička jezera.

  – „Glavna je ideja promovirati prirodne i kulturne resursne osnove regije i ekološki osvješćivati. Članovi BK Barkan napravili su opis, visinski presjek i roadbook te razvili priču o trima stazama. Također smo ishodovali potrebne dozvole ŽUC-a i Hrvatskih šuma za postavljanje oznaka. Duž staze Tri jezera postavili smo 30 oznaka, a na stazi Dabarskog brevijara 40 oznaka“, rekla nam je  Irena Banić.

  Također je prošle godine u suradnji s UNDP-om Zadar uspostavljen u centru Otočca ren-a-bike servis s 15 bicikala te pokrenuta edukacija i organiziranje vodičke službe, rent-a-guide, po tematskim rutama.

  Karte svih triju staza kompletirane su u mapi džepnog izdanja pod nazivom ‘Put vode i krša – otkrijte biciklom Gacku i Velebit’, a mogu se proučiti i na web stranici kluba.

   

  VEČERNJI LIST, 04.12.2009.
   


   
  VEČERNJI LIST, 23.09.2009.
   

   
  VEČERNJI LIST, 23.04.2009.
   

   
  VEČERNJI LIST, 25.01.2009.
   

   
  VEČERNJI LIST, 16.07.2008. 
   

  Oglasi

  Komentiraj

  Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

  WordPress.com Logo

  Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

  Twitter picture

  Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

  Facebook slika

  Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

  Google+ photo

  Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

  Spajanje na %s