EUROPSKI DAN BEZ AUTOMOBILA – PARK YOUR CAR & RIDE A BIKE

Posted: 22. rujna 2009. in KLUBSKE AKTIVNOSTI
MLADI ČLANOVI BK BARKAN-OTOČAC U AKCIJI OBILJEŽAVANJA EUROPSKOG DANA BEZ AUTOMOBILA
22. rujna 2009. u 15:oo sati na trgu ispred Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac
 

 

PARK YOUR CAR & RIDE A BIKE moto je inicijative najmlađih čanova BK Barkan-Otočac, kojoj je cilj stvoriti uvjete za zdraviji, ljepši i sigurniji život, promicanjem korištenja bicikla na putu održivog razvoja. Stoga ju vežemo uz Europski dan bez automobila 22. rujna, kojim završava Europski tjedan kretanja (European Mobility Week). Ovo je prigoda da pokažemo dobru volju za mijenjanjem osobnih navika i pokušamo koristiti alternativne načine transporta – bicikliranje i pješačenje. Živimo u društvu zasnovanom na motornim vozilima. No oni koji imaju i voze osobne automobile čine manjinu ukupnog broja stanovništva, a negativne popratne pojave korištenja takvog prijevoza dijelimo svi mi.
 
Cjelovita vizija života, u kojem su pokret, priroda i vlastita energija dominantne nad vrijednostima supercivilizacije i neograničenim trošenjem prirodnih resursa, potvrda je suvremenosti. U tom smislu bicikl je sredstvo sadašnjosti i budućnosti, sredstvo koje u postindustrijskom, informacijskom dobu ne ‘troši’ već ‘stvara’, ne opterećuje već koristi. 
 
Glavni je cilj ove inicijative jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju uzrokovanom nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka i biciklista u gradsko središte i prirodu općenito. Riječ je o inicijativi kojom se promiče korištenje bicikla te podiže svijest građana o biciklu kao modelu koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života. Ako prihvatimo činjenicu da je bicikl najveći ekološki izum čovjekovog uma, onda je upotreba bicikla nemjerljiv doprinos ekologiji, poboljšanju i unaprjeđenju zdravlja, a samim time i očuvanju prirodnog okoliša i doprinosa zdravom životu. Kretanje bez automobila, barem jednom tjedno može prerasti u hvalevrijednu životnu naviku svakog pojedinca, kojim ćemo učiniti zaista mnogo za mjesto u kojem živi, za svoje sugrađane i za sebe. Različitim aktivnostima čija je svrha smanjenje onečišćenja zraka i buke, kao i intenziteta gradskog prometa, mogu se stvoriti uvjeti za zdraviji, ljepši i sigurniji život. 
 
Danas su mladi Barkanovci svojim primjerom poticali sugrađane da nezdravo sjedenje u automobilu zamijene zdravim fizičkim kretanjem, pješačenjem ili vožnjom na biciklu. Biciklisti Florijan Žegarac i David Miškulin potaknuli su na sebi svojstven način akciju promoviranja mnogostrukih prednosti vožnje biciklom i pješačenja kao najzdravijih oblika ljudskog kretanja. Tako je Europski dan bez automobila obilježen okupljanjem 30-tak mladih biciklista, koji su pažnju prolaznika privukli stunt vještinama, podijelivši pri tom prolaznicima nove biciklističke karte, a završili su vožnjom bicikla gradskim ulicama. Zanimljivo je bilo vidjeti kako se u društvo biciklista odlično uklopila grupa od četiri djevojke koje su se ovoj inicijativi pridružile na svojim ljubimcima – konjima.
 

 

Ova je inicijativa bila prilika pješacima da se na trenutak zaustave, popnu na bicikl i da im on postane izazov; biciklistima je ona neizravno priznanje njihovom načinu vožnje, zahvala za trud i podsjetnik na ugodu vožnje; automobilistima usputna neobavezna informacija da postoji i nešto drugo osim svijeta njihovih oktanskih ljubimaca.

 

 
 
 
članak objavljen u Novom listu, 24.09.2009.
 
Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s