Objavljeno na portalu www.slobodnalika.com

Posted: 12. kolovoza 2009. in IZ MEDIJA O NAMA

Održana 4. memorijalna Barkanova biciklijada

27.06.2010 11:40:27
Bez obzira na kišu i oblake, uspješno je završena i 4. memorijalna Barkanova biciklijada. Od ukupno 115 sudionika, nešto manje nego prošle godine, 51 biciklist zaputio se duž natjecateljske staze duge 33, 5 kilometra, dok je ostatak odvezao 13 kilometara rekreativne staze.

Natjecateljskom rutom koja prolazi pored Gacke kroz asfaltirani, šumski i poljski put vozili su se iskusniji biciklisti, dok su rekreativnu stazu kroz Obilje, Prozor i Luku vozila djeca u pratnji roditelja i mještani iz užitka i zdravog života.

Svim natjecateljima bila je osigurana medicinska i tehnička pomoć, mjesta na stazama za osvježavanje uz voće, vodu i sokove, a na kraju utrke čekao ih je grah na vojnički način. Kao sjećanje na biciklijadu svi sudionici dobili su na poklon novodizajniranu majicu BK ‘Barkan’, uz promidžbeni materijal o trima biciklističkim stazama na području Gacke.

Većih tjelesnih ozljeda nije bilo, tek nekoliko padova bez potrebe za hitnom intervencijom. Glavni uzrok nezgoda bio je mokar i sklizak kolnik, te blato na makadamskom dijelu staze.

Kako prvi kroz cilj prolaze samo najbolji, nudimo vam u nastavku pregled rezultata u muškoj i ženskoj kategoriji:

Muškarci:
   1. Hrvoje Mudrovčić – Otočac, BK ‘Barkan’ (1 sat i 9 minuta)
   2. Velimir Kokot – Jastrebarsko, ‘Klub Koturaša Jastrebarsko’ (1 sat i 13 minuta)
   3. Milan Vrban – Sv. Juraj, BK ‘Crikvenica’ (1 sat i 14 minuta)

Žene:
   1. Vanesa Lukić – Opatija, BK ‘Barkan’ (1 sat i 47 minuta)
   2. Mirjana Antonić – Krainc – Velika Gorica (2 sat i 1 minuta)
   3. Dragica Draženović – Otočac (2 sata i 16 minuta)

Najmlađi natjecatelj bio je Dino Tonković (4) iz Otočca koji je prije nekoliko dana skinuo pomoćne kotače i odvozio rekreativnu stazu u očevoj pratnji, dok je najstari natjecatelj bio Saša Mureta (62) iz Crikvenice. Njima kao i svim najboljim biciklistima ove barkanijade dodjeljene su vrijede nagrade. Po prvi puta ove godine nagrađen je i biciklist za fair play Ivan Teklić (62) koji je na putu iščašio prst, te usprkos ozljedi pomogao ostalim ozljeđenim biciklistima na terenu.

Koliko je ovo vrijedan sportsko događaj u Otočcu govori i činjenica da su ga posjetili biciklisti iz Bosne i Hercegovine, Italije, Zagreba, Senja, Sv. Jurja, Crikvenice, Opatije, Jastrebarskog, Velike Gorice i Gospića. Kao četvrta, ali prva mađunaroda biciklijda ostavila je dobar sportski duh i želju za nastavkom njene tradicije.

Zabava uz riječki ženski bend ‘Angels’ nastavila se do kasnih noćnih sati u gradskom parku.

Organizator natjecanja je BK ‘Barkan’ Otočac, a pokrovitelji Ličko-senjska županija, Grad Otočac i Zajednica športskih udruga Grada Otočca.

Pogledaj galeriju fotografija.

PIŠE: Mateja Posavi


Barkanovci – prvi licencirani biciklistički vodiči iz Otočca

21.06.2010 16:11:41
 
Ličko-senjska županija odnedavno se može pohvaliti prvim educiranim biciklističkim vodičima. To su Marijan Marić i Damir Cvitković iz Otočca, članovi biciklističkog kluba Barkan Otočac. Potrebno znanje i službenu licencu Hrvatskog biciklističkog saveza stekli su na tečaju za biciklističke vodiče, održanom od 11. do 13. lipnja u Istarskim toplicama.

Zanimljivo je da je prvi tečaj takve vrste održan na istom mjestu prije 2 godine uz pomoć predavača iz Italije, da bi ove godine bio ponovno organiziran, ali po prvi puta s hrvatskim predavačima u organizaciji IRTA-e d.o.o.

– Izgradnja sustava bike-vodiča prirodan je slijed razvoja cikloturizma nakon projekata ‘pasivne’ biciklističke infrastrukture, osmišljavanja i izrade bike-staza, unificirane bike-signalizacije i bike-karata na području Istre, pokretanja web portala http://www.istria-bike.com i biciklističkih utrka Parenzana i Terra Magica, pojašnjava organizator tečaja Martin Čotar iz Pazina, svojedobno prvak Europe u vožnji na kronometar.

S obzirom da je BK ‘Barkan’ pokrenuo sada već tradicionalnu Barkanovu biciklijadu, finalizirao projekt Put vode i krša u sklopu kojeg su osmišljene i obilježene tri izuzetno atraktivne biciklističke staze, Barkanova staza, staza Tri jezera i staza Dabarskog brevijara, te proveo niz projekata popularizacije biciklizma, sasvim je logično da je slijedilo osposobljavanje biciklističkih vodiča.

Tečaj je pohađalo 13 polaznika, i to 9 iz Istre, jedan iz Kopra (Slovenija) i jedan iz Zagreba, dok su dvojica Barkanovaca sudjelovala na temelju dosadašnjeg angažmana kluba Barkan na razvoju projekata iz domene biciklizma i uz potporu ureda UNDP-a u Zadru. Četvorici polaznika pohađanje tečaja financirano je u sklopu projekta Parenzana II. iz operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013.

Polaznici su stekli znanja iz područja sportske fiziologije, sportske prehrane, prve pomoći, planiranja itinerera, kartografije, GPS-a, orijentacije na terenu te osnove o biciklima i servisu na terenu, a uvježbali su i tehnike vožnje na poligonu te upoznali cikloturizam u Istri. Značaj tečaja je, prije svega, u poticanju usmjerenog razvoja educiranih ljudi u biciklizmu koji će biti u stanju adekvatno koristiti ranije izgrađenu biciklističku infrastrukturu i pružiti kvalitetnu uslugu agencijama, hotelijerima, iznajmljivačima i turističkim zajednicama.

M.K.G.

Više na www.bk-barkan.spaces.live.com 


OTOČAC – Cicibani položili test: biciklom za zdrav planet

22.04.2010 21:37:04

Djeca dječjeg vrtića Ciciban u Otočcu, a i njihove tete, odlično su se zabavili, ali i znanje potvrdili te nešto novo naučili na interaktivnoj radionici koju je danas priredio Biciklistički klub Barkan Otočac u povodu Dana planeta Zemlje. U prostorijama vrtića održano je najprije predavanje o osnovnim prometnim pravilima, a potom u dvorištu testirana vožnja biciklom. Dobili su na dar i prigodne edukativne bojanke. 

Na za tu priliku obilježenom i sastavljenom poligonu djeca su pokazala, već u toj vrtićkoj dobi, izvanredne sposobnosti i tehnike bicikliranja. Prvi je pak testirao poligon probnom vožnjom gradonačelnik Otočca Mario Barković da bi ga ‘cicibani’ slijedili istim putem pod budnim okom zaposlenika vrtića, ‘barkanovaca’, predstavnika županijske i gradske Zajednice tehničke kulture te Grada Otočca .

Vožnja biciklom, osim što pridonosi dobrom zdravlju, korisna je i za okoliš, za naš planet, za Zemlju koju zagađuju, između ostaloga, automobili. Cilj radionice je postupno stvaranje prometne culture kod djece koju će kasnije primjenjivati na prometnicama, pridonoseći tako većoj sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Pored toga, djeca dobiju prve poruke i modele ekološkoga i zdravoga stila života jer smatramo da dijete koje aktivno stječe tako važna prva iskustva o okolišu mijenja svoje ponašanje, ali i ponašanje druge djece oko sebe, kao i odraslih, kaže tajnica BK Barkan Irena Banić.


Stazom Dabarskog brevijara u nov biciklistički doživljaj

06.04.2010 14:15:54

Ovih je dana iz tiska izašao promotivni materijal odnosno 10 tisuća primjeraka karte staze Dabarskog brevijara, financiran sredstvima bespovratne potpore Ministarstva turizma u sklopu programa poticanja razvoja tematskih turističkih putova u RH. Za izradu oznaka za stazu te dizajn i tisak karte Biciklistički klub Barkan dobio je 40 tisuća kuna. Time je kompletirana mapa ‘Put vode i krša’ koja već sadrži karte Barkanove staze i staze Tri jezera.

Staza Dabarskog brevijara treća je biciklistička staza osmišljena u sklopu projekta ‘Put vode i krša’ čiji je inicijator i nositelj Biciklistički klub Barkan Otočac u partnerstvu s TZG Otočca i uredom UNDP-a u Zadru, a uz podršku Centra za krš, Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke i Strukovne grupe kulturnog turizma HGK.

Staza Dabarskog brevijara dobila je ime po srednjovjekovnom glagoljskom kodeksu, Dabarskom brevijaru, nastalom 1486. godine u mjestu Dabar nedaleko Otočca. Većim dijelom staza vodi upravo putem kroz šumu do Dabra i kroz selo, a obiluje brojnim zanimljivostima. Predstavlja i najmanje poznat put do Plitvičkih jezera. Radi se zapravo o prvom malom, ali vrijednom koraku prema turističkoj revitalizaciji toga zaboravljenog kraja.

Inače, kako nam je pojasnila tajnica BK Barkan Irena Banić, projekt ‘Put vode i krša’ provodi se na ruralnom prostoru, s nedovoljno razvijenom turističkom ponudom, kategoriziranom u područje posebne državne skrbi, a izrastao je iz pilot projekta ‘Gačanski put’ koji je 2008. godine iznjedrio prvu Barkanovu stazu. Nadovezivanjem ‘Puta vode i krša’ osmišljene su sljedeće dvije staze, staza Tri jezera i staza Dabarskog brevijara, koje su krenule ishodišno iz Gacke prema najvećim fenomenima krša u okruženju. Tako staza Tri jezera ide putem krša u pravcu Parka prirode Velebit, dok Staza Dabarskog brevijara vodi prema NP Plitvička jezera.

Glavna je ideja promovirati prirodne i kulturne resursne osnove regije i ekološki osvješćivati. Članovi BK Barkan napravili su opis, visinski presjek i roadbook te razvili priču o trima stazama. Također smo ishodovali potrebne dozvole ŽUC-a i Hrvatskih šuma za postavljanje oznaka. Duž staze Tri jezera postavili smo 30 oznaka, a na stazi Dabarskog brevijara 40 oznaka, rekla nam je  Irena Banić.

Također je prošle godine u suradnji s UNDP-om Zadar uspostavljen u centru Otočca ren-a-bike servis s 15 bicikala te pokrenuta edukacija i organiziranje vodičke službe, rent-a-guide, po tematskim rutama.

Karte svih triju staza kompletirane su u mapi džepnog izdanja pod nazivom ‘Put vode i krša – otkrijte biciklom Gacku i Velebit’, a mogu se proučiti i na web stranici kluba.

M.K.G.


Biciklom sigurno u grad: u Otočcu biciklistički parking

29.03.2010 09:46:49

Kraju je privedena građanska inicijativa ‘Biciklom u grad’ postavljanjem 5 stalaka za bicikle u centar Otočca koju su zajednički proveli Regionalni razvojni centar Primus Fortissimus i Biciklistički klub Barkan Otočac. Radnici Komunalca postavili su prošlog tjedna stalke na četiri lokacije, kod gradskog parka, kod pošte, na igralištu Sportsko-rekreacijskog centra i ispred Vatrogasnog doma, dok ovog tjedna predstoji još postavljanje i ispred Barkan rent-a-bike točke.

Projekt postavljanja stalaka za bicike vrijedan je 14.860 kuna, a u cjelosti je financiran potporom Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Kako nam je rekla tajnica BK Barkan Irena Banić, inicijativa je potaknuta problemom onečišćenja zraka zbog sve više automobila kako bi se utjecalo na mijenjanje navika građana u smislu korištenja bicikla prilikom odlaska u grad, na posao, u školu.

‘Biciklom u grad’ je inicijativa koja služi općem dobru, a ne isključivo strukovnim potrebama naših članova, usmjerena je stvarnim potrebama i ljudima u zajednici i temeljena na već postignutim rezultatima i pozitivnoj praksi udruge. Vozači bicikla u Otočcu su urbana populacija svih dobnih skupina koja vodi brigu o zdravlju, brine o okolišu i odabire vožnju biciklom kao brzo, jednostavno i ekološki prihvatljivo prometno sredstvo. Naša je udruga pokrenula različite projekte i aktivnosti radi popularizacije biciklizma, a svrha ove inicijative bila je riješiti problem nepostojanja parkirnih mjesta za bicikle kako bi Otočac postao bike friendly grad, kaže Banić.

Osim što su nabavljeni stalci koji osiguravaju parking i zaštitu od krađe, tiskan je i promotivni materijal u obliku 3 kartice ili bookmarka sa sloganima o važnosti korištenja bicikla kao modela održanja čistoće zraka i okoliša te očuvanja vlastitog zdravlja i fizičke kondicije.

Od sada više neće biti problem doći biciklom u grad i tražiti gdje ga sigurno parkirati. Mala biciklistička parkirališta strateški su raspoređena i pokrivaju gradski centar.

M.K.G.

 


PUTOKAZ DRUGIMA : Priznanja Grada Otočca za dvanaestoricu zaslužnih

03.01.2010 16:49:19

 

Na zadnjoj sjednici Gradsko vijeće Otočca donijelo je odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Otočca pojedincima, udrugama, tvrtkama i ustanovama zaslužnima za rad i promicanje pozitivnih vrijednosti te napredak na bilo kojem polju. Na svečanoj sjednici Vijeća za Dan grada Otočca, koja će se održati 19. siječnja uoči Fabijanove, blagdana zaštitnika Gacke doline sv. Fabijana i Sebastijana, bit će uručene 3 nagrade, 5 plaketa i 4 medalje.

 

Zbog osobitih zasluga u očuvanju kulturne baštine, mnogobrojnih i zapaženih nastupa u zemlji i inozemstvu i djelovanje u KUU Gacka Ličko Lešće nagrada će biti dodijeljena Tomi Jagodiću iz Ličkog Lešća. Nijedna svečanost na području Otočca nije prošla bez upečatljiva angažmana Jagodića koji je izgradio autentičan lik Ličanina u kožunu i crven-kapi i nenadmašno ga prezentirao na svim događanjima i smotrama u zemlji i inozemstvu. Njegova prepoznatljiva figura izrasla je u brand koji se nalazi i na promotivnim turističkim plakatima i brošurama Gacke.

 

Druga nagrada otići će podjednako zasluženo u ruke dimnjačara Franje Cvitkovića iz Otočca koji istinski živi svoj dimnjačarski zanat i čini u dimnjačarskoj odori dio obveznog ‘folklora’ otočkih ulica. Nagrada će mu biti dodijeljena zbog odgovorne i stručne predanosti svome poslu, dugogodišnjega aktivnog rada i postignutih rezultata u dimnjačarskoj struci.

 

Plaketa Grada Otočca posthumno se dodjeljuje Mariji Pavičić za izuzetnu predanost radu, nesebičnost i susretljivost koju je dijelila sa svim građanima u županiji i gradu.

 

Zbog skrbi o socijalno ugroženim obiteljima i senzibiliziranosti za socijalne probleme te rezultate u humanitarnom djelovanju nagradu Grada Otočca će dobiti i humanitarna udruga Pokret za Otočac.

 

Za sustavni rad na razvoju i unaprjeđenju glazbene i kulturne djelatnosti na području Otočca plaketu će dobiti Pjevački zbor Gackog pučkog otvorenog učilišta.

 

Zbog zasluga u razvoju turizma i promidžbi Gacke plakete Grada Otočca odlaze na još tri adrese. Za osobito zalaganje i rezultate u promicanju biciklizma kao športa i rekreacije, za postignute uspjehe na natjecanjima te promicanje Otočca i Gacke kao turističkih destinacija plaketa će biti dodijeljena Biciklističkom klubu Barkan Otočac.

 

Zbog doprinosa očuvanju autohtone gacke pastrve i rakova te turističke promidžbe Gacke i Otočca plaketu dobiva i Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda – Otočac.

 

Športsko-ribolovnoj udruzi Gacka Otočac plaketa je dodijeljena zbog osobitih zasluga u promociji rijeke Gacke i Otočca te razvijanju sportskog ribolova.

 

Četiri tvrtke dobitnice su medalje Grada Otočca. To su tvrtka Tomaić Commerce Krasno, sirana Runolist, zbog ostvarenih rezultata u proizvodnji sira, stvaranja prepoznatljivih brandova i osvajanja brojnih nagrada; tvrtka Kumal Zagreb zbog doprinosa gospodarskom razvoju, poticanja poduzetništva i stvaranja uvjeta za zapošljavanje; tvrtka B.B.Trans Otočac zbog uspješnog poslovanja i rezultata te posebnog odnosa prema otvaranju radnih mjesta; tvrtka Adria Oil Kastav zbog pozitivnog utjecaja na poduzetničku klimu na području Otočca i poboljšanja ponude svojim asortimanom usluga.

 

M.K.G.

 


Biciklistički klub Barkan Otočac: na pomolu i treća atraktivna bic-staza Gackom – STAZA DABARSKOG BREVIJARA

19.11.2009 22:37:09

U 2 i pol godine djelovanja Biciklistički klub Barkan Otočac postao je vodećom gradskom udrugom turističkog predznaka po broju realiziranih projekata i masovnosti. Posebno je to bilo vidljivo na nedavno održanoj godišnjoj skupštini kluba u apartmanima Mistral u Prozoru, a u nazočnosti 30-ak članova skupštine. Izvješće o radu BK ‘Barkan’ u 2009. godini podnio je predsjednik Marijan Marić, koji je govorio i o programskim smjernicama za 2010. godinu, dok je o realizaciji sportskog dijela aktivnosti izlagao koordinator sportskih aktivnosti Hrvoje Mudrovčić.

Inače, klub trenutačno ima više od 140 članova, ne samo s područja Gacke, nego i Kvarnera odnosno Opatije, Zadra, Zagreba, Gospića, Korenice, Bjelovara. Barkanovci su se najprije dokazali organizacijom triju memorijalnih Barkanovih biciklijada, pri čemu je 2007. sudjelovalo 37 biciklista, sljedeće 2008. već 97, da bi se ove godine uključilo 134 biciklista iz cijele Hrvatske. Ta je revijalna utrka uvrštena u kalendar biciklističkih utrka u Hrvatskoj, a u Otočcu ima, zahvaljujući popratnim sadržajima, status prvorazrednog društvenog događanja.

Dan planeta Zemlja obilježen je radionicom u dječjem vrtiću Ciciban akcijom pod motom ‘Bicikl za naš planet’, a Europski dan bez automobila inicijativom najmlađih članova u centru grada. Klub je dobitnik nagrade Grada Otočca za poseban doprinos razvoju turističke ponude Gacke – u akciji Hrvatske turističke zajednice ‘Volim Hrvatsku’ za 2009. godinu.

Program nazvan ‘Između Gacke i Velebita biciklom’ podrazumijeva i sudjelovanje na rekreativnim i natjecateljskim utrkama diljem Hrvatske, te su 23 člana kluba sudjelovala na 32 biciklijade, a tri licencirana člana za utrke MTB KUP-a Hrvatske, Hrvoje Mudrovčić, Josip Kraljić i Tomislav Strelec, postizali su pritom izvrsne rezultate.

‘Barkan’ je nositelj razvojnog projekta tematskog puta ‘Put vode i krša’ kojemu je glavni cilj uređenje i opremanje biciklističkih staza Gacke doline kako bi postale dijelom nacionalne karte biciklističkih ruta. Na tome planu postignuti su izvrsni rezultati, zahvaljujući čvrstoj partnerskoj suradnji s UNDP-om, turističkim zajednicama u regiji, drugim klubovima i udrugama sličnih interesa.

UNDP-ov projekt ‘Svaka kap je važna-rijeka Gacka’ pokazao se posebno plodnim tlom za realizaciju i promidžbu tematskih biciklističkih putova, prije svega ranije osmišljene biciklističke staze, popularne Barkanove staze koja prati tok rijeke Gacke, da bi nedavno bile osmišljene još dvije staze sa zanimljivom turističkom pričom, Staza tri jezera i Staza Dabarskog brevijara. Financijskom potporom UNDP-a i Coca-Cole tiskana je mapa džepnog izdanja ‘Put vode i krša – otkrijte biciklom Gacku i Velebit’ koja sadrži redizajn karte ‘Barkanove staze’ i dizajn nove karte za stazu ‘Tri jezera’.

Turistička zajednica Otočca participirala je u izradi 30 oznaka za novu stazu ‘Tri jezera’, dok je UNDP osigurao 15 bicikala za iznajmljivanje u Barkan rent-a-bike otvorenom zimus u dvorišnoj zgadi u centru Otočca kod kafića Enigma. Krajem listopada potpisan je ugovor s Ministarstvom turizma RH o sufinanciranju projekta ‘Put krša – Staza Dabarskog brevijara’.

Sredstva bespovratne potpore u iznosu od 40 tisuća kuna dodijeljene su klubu Barkan na temelju Programa poticanja tematskih turističkih putova u Republici Hrvatskoj za 2009. godinu. Bit će utrošena za označavanje te treće staze, nazvane po vrijednom, ali javnosti nedovoljno poznatom, srednjovjekovnom glagoljičkom zapisu iz Dabra u Gackoj (od 1486. pisao ga je pop Stipan), kao i za tiskanje biciklističke karte. Staza nosi ime Dabarskog brevijara jer bicikliste vodi upravo u dabarski kraj, specifičan i zanimljiv po mnogo čemu.

M.K.G.


Jos jedna inicijativa BK Barkan: biciklima i konjima protiv automobila

22.09.2009 17:50:36

Najmlađi članovi Biciklističkog kluba Barkan obilježili su danas Europski dan bez automobila. Moto njihove inicijative je PARK YOUR CAR & RIDE A BIKE, te su se pod tim sloganom na glavnom gradskom trgu u Otočcu i fotografirali.

Kako nam je rekla tajnica BK Barkan Irena Banić, organizatori inicijative obilježavanja dana bez automobila su mladi članovi Florijan Žegarac i David Miškulin, obojica sa zavidnim biciklističkim iskustvom i sudjelovanjima na biciklijadama, koji su animirali i okupili 30-ak sadašnjih i potencijalnih članova podmlatka BK Barkan. Posebna zanimljivost okupljanja na biciklima bilo je i sudjelovanje 4 mlade jahačice na konjima, kako je netko u šali rekao, to su ‘lički bicikli’.

Na glavnom trgu najmlađi Barkanovci odradili su najprije zajedničku fotku s porukom ‘Parkirajte automobile i vozite bicikle’, potom su malo demonstrirali vratolomije biciklom oko gradskog sata, usput okupljenim znatiželjnicima podijelili promidžbene materijale kluba, a na kraju odvozili mini biciklijadu gradskim ulicama.

Prethodno su najavili akciju obilježavanja Europskog dana bez automobila na facebook grupi BK Barkan i pozvali facebook prijatelje, od kojih su se neki odazvali, a neki odgovorili kako neće moći doći. Tako je, primjerice, zagrebački prijatelj Barkanovaca Siniša Babić napisao kako radi pa neće moći doći jer od Zagreba do Otočca ipak treba potegnuti, ali se zato simbolično pridružio akciji otišavši na posao biciklom.

M.K.G.


U mnogim gradovima Europe organizira se već nekoliko godina Europski dan bez automobila, 22. rujna. Glavni cilj tog dana, tj. manifestacije je jačanje svijesti kod ljudi o ozbiljnom onečišćenju prirode koju uzrokuje sve veći broj automobila, te poticanje ljudi na korištenje alternativnih načina transporta- bicikliranje, rolanje, pješačenje i sl., za sigurniji, zdraviji i kvalitetniji život.

Potaknuti ovim simboličnim datumom mladi članovi BK Barkan, uz pomoć tajnice kluba Irene Banić, inicirali su i organizirali na današnji dan, u 15.00 sati, na glavnom gradskom trgu okupljanje kojim su promovirali alternativni način transporta, pokazali dobru volju za mijenjanjem osobnih navika i poticali sugrađane da zamjene nezdravo sjedenje u automobilu, zdravijim fizičkim kretanjem kao što je vožnja bicikla, pješačenje ili bilo koji drugi način kretanja koji neće uzrokovati zagađenje okoliša i buku, a poticat će zdravlje, sigurnost i održivost prirodne ravnoteže.

Moto kojim su Barkanovci nastojali privući dodatnu pažnju građanima, glasio je " PARK YOUR CAR & RIDE A BIKE " (Parkiraj automobil i vozi bicikl), čime su dodatno nametnuli u svijest građana pitanje interesa i brige za sebe i okolinu. Cilj ove gradske manifestacije je osim stvaranja uvjete za zdraviji, ljepši i sigurniji život, promicanje korištenja bicikla na putu održivog razvoja, jer je bicikl kako smatraju Barkanovci, sredstvo sadašnjosti i budućnosti, sredstvo koje u postindustrijskom, informacijskom dobu ne ‘troši’ već ‘stvara’, ne opterećuje već koristi. Uz članove kluba koji su pokazali razne egzibicije na biciklu, trgom i ulicama grada su projahale četiri djevojke na konjima, koje su im se svojevoljno pridružile i uključile u promidžbu.

Jeste li i vi danas parkirali svoj automobil i podržali ovakvu manifestaciju? Ako niste, učinite to sutra, prekosutra i svaki idući dan za dobrobit sebe, drugih ljudi i prirode koja vas okružuje. Potaknite svojim djelom i riječima ostale ljude na bolji i kvalitetniji život kao što su to danas učinili mladi članovi BK Barkan- Otočac.

Piše: Mateja Posavi


Biciklistička staza TRI JEZERA : Barkanovci postavili putokaze duž staze

21.09.2009 19:55:14

Postavljanjem karakterističnih smeđih oznaka ili putokaza na novoj biciklističkoj stazi TRI JEZERA, Biciklistički klub Barkan Otočac uspješno je priveo kraju još jednu fazu suradnje s Turističkom zajednicom Grada Otočca, u okviru partnerskog projekta ‘Svaka kap je važna – rijeka Gacka’ koji financijski podupiru Program Ujedinjenih naroda za razvoj i Coca-Cola Hrvatska.

U krškome kraju, kakav je Gacka, jezera su čudo prirode, evo ih ondje gdje bi ih čovjek najmanje očekivao. Poneka skrivena, samo najveći poznavatelji nešto o njima znaju, poneka otvorena poput duše domaćega čovjeka. Biciklistička staza TRI JEZERA je jedinstvena, povezuje Crno jezero, Gornje švičko i Donje švičko jezero, piše u nedavno tiskanoj biciklističkoj brošuri.

Biciklisitčka staza TRI JEZERA šalje neobično simboličnu poruku o vodi. Povezuje, naime,  vitalno Gornje švičko jezero koje nikad ne presušuje jer voda stiže iz nepoznatoga, ali izdašnoga podzemnog izvora, potom periodično Crno jezero koje od jeseni do proljeća zrcali crnilo okolne hrastove šume, i na kraju, isušeno Donje švičko jezero koje je nestalo nakon gašenja odvojka Gacke za Švicu radi izgradnje hidroelektrane Senj. 

Da biciklist opčaran smjenama kontrastnih krajolika bujne ljepote ne bi zastranio i otišao neplanirano dublje na Velebit, pobrinuli su se Barkanovci koji su uobičajeno s puno entuzijazma, šale i smijeha, postavili duž staze TRI JEZERA biciklističke oznake s podatcima o prijeđenim kilometrima. Staza je inače duga 30,8 kilometara, a od toga je 11,8 makadama i poljskih putova. Početna i završna točka je Vivoški most na Gacki. Težina staze procijenjena je kao srednje zahtjevna, a prate ju brojni impresivni prizori prirodnih fenomena i različite tradicijske gradnje.

M.K.G.


BARKANOVCI čuda rade: biciklom u jednom danu kroz tri države

20.09.2009 23:04:44

Gotovo je nevjerojatno koliko je biciklizam kao rekreaciju, šport i turističku ponudu ujedno, uspio u zadnje vrijeme promovirati biciklistički klub Barkan Otočac. Nevjerojatan je entuzijazam članova BK Barkan iz drugih gradova i mjesta Hrvatske koji neumorno promoviraju biciklizam i Barkanovce. Tako su u Tjednu europske mobilnosti dvojica Barkanovaca iz Opatije, Andrej Pilčić i Vladimir Florijan, odpedalirali krug Istrom, opisujući kotačima njene krajnje rubne konture, te u jednome danu prešli više od 312 kilometara. Pritom su prošli kroz tri države, zahvativši s Istrom granične komadiće Italije i Slovenije.

U blogu na internet stranici BK Barkan pišu:

”Krasna zemljo, Istro mila, Dome roda Hrvatskog……”, tako su Barkanovci, Andrej Pilčić (1975) na cestovnom Scapinu i Vladimir Florijan (1951) na MTB Corratecu, pjevušili dok su vozili maraton rubom Istre te “otpjevali” biciklom 312,17 km u jednom danu. Istarsku trasu smo proširili i dijelom Europe, obzirom da je EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI, te smo od Opatije krenuli preko Matulja, Pasjaka, Slovenije do Trsta i preko Kopra i graničnog prijelaza Plovanija ponovno u Lijepu našu. (…)

Obilazak Istre biciklom u jednom danu sa predhodnim svraćanjem u Trst kroz Sloveniju pa preko Kopra ponovno u Hrvatsku, ostavlja dojam da si prošao kroz jednu priču koja je trajala cijelu vječnost. Ulog je ogroman napor, a nagrada jedno divno putovanje koje se ne da riječima opisati. 312.17 km u jednom danu, počevši u mrkloj noći sa Opatijske Slatine, sa samog mora, penješ se desnim bokom Učke, koja tako mirno i spokojno “promatra” naš naum, a vraćaš se njenim lijevim bokom.

Kompletna biciklistička avantura potanko je i živopisno ispripovijedana na www.bk-barkan.spaces.live.com, pa ako spadate u grupu biciklofila svakako pročitajte.


NOVO! – Put krša i vode: nove karte biciklističkih staza Gacke i Velebita

11.09.2009 10:48:38

PUT VODE I KRŠA – Otkrijte biciklom Gacku i Velebit !

Taj primamljivi slogan najavljuje upravo iz tiska izašlu mapu s dvije nove biciklističke karte. Mapa sadrži redizajniranu kartu već jako popularne Barkanove staze i kartu nove staze Tri jezera.
 
Karte su tiskane zahvaljujući partnerstvu Biciklističkog kluba Barkan-Otočac i TZG Otočca u okviru projekta ‘Svaka kap je važna – rijeka Gacke’ koji financijski podupiru Program Ujedinjenih naroda za razvoj i Coca-Cola Hrvatska.
 

 


Biciklizam u Gackoj: Barkanovci dižu ljestvice
12.08.2009 15:21:40
 

Kotači biciklizma vrte se u Otočcu nevjerojatnom brzinom. U zadnjih godinu dana učinjen je ogroman iskorak, i u smislu turističke promidžbe, i u smislu sportsko-rekreacijskih aktivnosti, zahvaljujući prije svega aktivnostima Biciklističkog kluba Barkan. Osmišljena je i obilježena smeđom signalizacijom Barkanova biciklistička staza, koja vodi uz tok rijeke Gacke, a planiraju se i nove atraktivne staze. To su ‘Staza tri jezera’ i ‘Dabarski brevijar’, a zajedno s Barkanovom stazom činit će ponudu biciklističkih turističkih staza Gacke doline. U svakom pogledu naglasak je na izvanrednom položaju Otočca i Gacke, kao ishodišta za najatraktivnije biciklističke rute. Upoznavanje prirodnih ljepota biciklom vodi u najskrivenije kutke, ne samo Gacke doline, nego Velebita, Plješevice, Plitvičkih jezera, kutke kakvi se sigurno ne mogu vidjeti ni doživjeti iz automobila. Na tu se priču nadovezuje i otvaranje rent-a-bike točke u centru Otočca, gdje se iznajmljuju bicikli za rekreativne i turističke ture. Taj je projekt realiziran uz pomoć UNDP-a Zadar u sklopu projekta ‘Svaka kap je važna-sačuvajmo rijeku Gacku’.

I 3. Barkanova biciklijada ove je godine bila najmasovnija dosad, s 134 sudionika, a okupila je bicikliste od Like, Senja, Crikvenice, Rijeke, Opatije do Zagreba, Bjelovara i Zadra. Puni entuzijazma i adrenalina, članovi Kluba ovoga su ljeta sudjelovali na brojnim natjecateljskim i rekreativnim utrkama te odvozili mnoge pripremne rute, a postignuti rezultati i plasmani na utrkama su fascinantni.

BK Barkan ima 3 licencirana biciklista za profesionalne utrke, Hrvoja Mudrovčića i Josipa Kraljića iz Otočca te Tomislava Streleca iz Zagreba, koji na cilj stižu često među prvima. Najviše uspjeha dosad imao je Hrvoje Mudrovčić. Barkanovci su od svibnja sudjelovali na 16 raznih biciklističkih utrka. Na srpanjskom 4. MTB Učka maratonu na 2. mjesto plasirao se Hrvoje Mudrovčić, a pobijedio je na 1. brdskoj biciklijadi Grada Gospića. Hrvoje je prvak i ovogodišnjeg Uspona na Zavižan sa starta u Oltarima, a i ostali Barkanovci odlično su se plasirali. Treći je Tomislav Strelec, a najmlađi Barkanovci Florijan Žegarac i David Miškulin osvojili su vrijedno 4. i 5. mjesto, ostavivši iza sebe mnoge iskusne bicikliste.

Podigla se time ljestvica i Barkanovci na testove izdržljivosti više ne kreću ispod 200 kilometara. Tako su, primjerice, odpedalirali 250 kilometara ‘Kvarnerske biciklističke rapsodije’ preko Krka, Cresa i Raba, a taj su srpanjski biciklistički trening nazvali ‘tri otoka, tri trajekta, gliser i tri generacije’. Također u srpnju, Barkanovci su pomno isplanirali i proveli maraton ‘204 kilometra oko kotača Barkanovaca’ koji je vodio kroz tri županije, Ličko-senjsku, Karlovačku i Primorsko-goransku. Zanimljivo je da je u tom maratonu sudjelovao i 14-godišnji Florijan Žegarac koji je od iskusnih kolega biciklista učio kako izdržati tako dugu stazu, u fizičkom i psihičkom smislu. Do vrha Plješevice vozili su 7 sati stazom od 125 kilometara. U lipnju su dvaput prešli Velebit, od Gospića preko Malog Alana do Starigrada i Karlobaga, pa natrag preko Baških Oštarija. Za Dan Oluje Goran Špoljarić, Barkanovac iz Gospića, vozio je do Čavoglava i natrag.

Biciklizam, pustolovni, rekreativni i natjecateljski, jasno se pokazuje kao jedna od najperspektivnijih turističkih grana i razvojnih potencijala šire regije, a svojim su angažmanom Barkanovci pokazali da mogu biti centar biciklizma u toj regiji.

M.K.G. www.slobodnalika.com

 

link na članak: http://slobodnalika.com/novosti/3551_Biciklizam+u+Gackoj+Barkanovci+dizu+ljestvice.html

link na galeriju slika: http://slobodnalika.com/novosti/slike/3551_Biciklizam+u+Gackoj+Barkanovci+dizu+ljestvice.html

 

 


 http://www.slobodnalika.com/novosti/3127_Zbog+Barkanove+biciklijade+voznja+biciklima+u+Gackoj+dolini+je+u+modi.html

Zbog Barkanove biciklijade vožnja biciklima u Gackoj dolini je u modi

28.06.2009 09:04:57

 

Bicikl je jučer poslije podne doživio veliku promociju u Gackoj dolini pa sigurno ulazi u turističku promociju prelijepe doline. U sklopu Dana Gacke održana je u Otočcu 3. Barkanova memorijalna biciklijada u organizaciji Biciklističkog kluba Barkan Otočac, a pod pokroviteljstvom Grada Otočca.

 

U natjecateljskom dijelu dužom Barkanovom stazom od 33,5 kilometra uz Gacku sudjelovalo je 78 natjecatelja, od toga 6 žena, dok je rekreacijsku stazu od 13 kilometara odvozilo 56 biciklista. Sudionici su došli iz cijele Hrvatske, a najuspješniji su bili:

MUŠKARCI

1. mjesto – Marko Jerković (BK Crikvenica)

2. mjesto – Patrik Krpan (BK Kvarner)

3. mjesto – Marin Pejdo (BK Zadar)

4. mjesto – Marko Marčelja (BK Crikvenica)

ŽENE

1. mjesto – Sanja Prekupec (iz Bjelovara)

2. mjesto – Nera Zalokar (iz Rijeke)

3. mjesto – Mia Bilović (BK Barkan Otočac)

4. mjesto – Ivana Dujmović (BK Barkan Otočac)

 

Najmlađi sudionik je 7-godišnji Silvio Pavičić iz Otočca, a najstariji Vlado Florijan iz Opatije, ujedno član otočkog kluba Barkan. Nagrade i statue-bicikle najboljima uručili su zajedno predsjednik kluba Marijan Marić, tajnica Irena Banić i otočki gradonačelnik Mario Barković, koji se i ovoga puta iskazao – sudjelovanjem u biciklijadi. Nije mu bio nikakav problem sjesti za bicikl, zajedno s drugim biciklistima proći rekreativnu stazu i nastaviti ugodno druženje u gradskom parku.

 

Piše: Manja Kostelac Gomerčić

 

 

 


AKCIJA ZA 5 POVODOM DANA PLANETE ZEMLJE U OTOČCU: MALI OTOČKI CICIBANČIĆI KAŽU " BICIKL JE ZA NAŠ PLANET "

Biciklistički klub Barkan Otočac i Dječji vrtić Ciciban zajednički su obilježili Dan planete Zemlje pod motom ‘Bicikl za naš planet’. U sklopu projekta interaktivnog biciklističkog treninga na putu krša  upriličena je poludnevna interaktivna radionica za najmlađe na biciklističkom poligonu na igralištu dječjeg vrtića, osmišljenom upravo za tu priliku, s nizom sadržaja za djecu. Članovi kluba Barkan, ujedno profesionalno policajci, održali su predavanje o osnovnim prometnim pravilima, a u sklopu edukativnog dijela mališani su dobili bojanku-vodič i rješavali test znanja. Potom im je prikazana vještina vožnje na poligonu, a vještiji su se i sami okušali u pravocrtnoj vožnji, vožnji oko čunjeva i preko prepreka te sporoj vožnji.

Veseloj maloj biciklijadi pridružili su se i otočki gradonačelnik Mario Barković, njegov zamjenik Ivan Žubrinić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Otočca Toni Dujmović, ravnateljica vrtića Ljilja Gomerčić, predsjednik kluba Barkan Marijan Marić i tajnica Irena Banić. Gradonačelnik Barković dio je vremena izdvojio za razgovor s mališanima, a prvi je i testirao mali poligon za vožnju biciklom. Na kraju druženja djeca su posjetila nedavno otvorene prostorije Barkan rent-a-bike točke, ispred koje su na pločniku oslikali crteže na temu ‘Bicikl za naš planet’.

– Dan planete Zemlje je dan kada bismo se trebali zamisliti što radimo svojoj planeti i definitivno bi nas trebala peći savjest. Jer čovjekov stav prema prirodi nije uvijek pozitivan i miroljubiv. Biciklistički klub Barkan u svom radu posebnu pažnju pridaje zaštiti okoliša i razvijanju ekološke svijesti, promovirajući i koristeći bicikl kao idealno prijevozno sredstvo svakodnevnoga gradskog prometa. Stoga smo u suradnji s vrtićem organizirali radionicu u kojoj smo djeci vrtićkog uzrasta dali osnovne poruke o prednosti vožnje biciklom, rekla je tom prilikom Irena Banić. – U dječjem vrtiću u velikoj se mjeri vodi briga o zdravom okolišu kao preduvjetu ljudskog zdravlja i o razvijanju različitih psiho-fizičkih vještina djece, a u radu preferiramo upravo intereaktivno učenje, pa je inicijativa biciklističkog kluba kod nas pala na plodno tlo, dodala je ravnateljica Gomerčić.
 
 
 

 


http://slobodnalika.com/novosti/2133_OTOCAC++Biciklom+u+turisticku+promociju.html

OTOČAC : Biciklom u turističku promociju

23.03.2009 19:40:52
 

STAZAMA BARKANA

Biciklizam u Otočcu sve je značajniji dio turističke ponude, a odsada je moguće bicikl i iznajmiti te tako u bliskom kontaktu s prirodom istražiti Gacku dolinu prateći označenu ‘Barkanovu stazu’ uz tok rijeke Gacke. Biciklistički klub Barkan Otočac u povodu svoga 2. rođendana i Svjetskog dana voda svečano je otvorio vrata novouređenoga klupskog prostora i Barkan rent-a-bike točke u centru Otočca, u Ulici kralja Zvonimira 34. Nabavku 15 bicikala sufinancirao je UNDP u 86-postotnom iznosu ukupne vrijednosti od 58 tisuća kuna, a u sklopu projekta ‘Svaka kap je važna’ koji UNDP i Coca-Cola Hrvatska zajednički provode s ciljem očuvanja Gacke i poticanja razvoja održivog turizma.

TORTA NA OTVARANJU PROSTORIJA

Barkan rent-a-bike otvorio je ličko-senjski župan Milan Jurković simboličnim zasjecanjem torte zajedno s predsjednikom kluba Marijanom Marićem. Na svečanosti otvorenja okupio se veliki broj članova kluba Barkan, a unatoč snijegu i buri došli su i ‘barkanovci’ iz Opatije, Zadra, Zagreba i Korenice. Dvogodišnji rad kluba Barkan, koji trenutačno ima 89 članova, kao i sam projekt rent-a-bikea predstavila je tajnica kluba Irena Banić, dok je uime UNDP-a Zadar nazočne pozdravio Denis Bićanić i izdvojio poseban odnos ovdašnjih ljudi spram Gacke te veliku predanost i strast članova kluba Barkan u realizaciji projekta.

Piše : Manja Kostelac Gomerčić

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s