3. MEMORIJALNA BARKANOVA BICIKLIJADA

Posted: 3. srpnja 2009. in 3. MEMORIJALNA BARKANOVA BICIKLIJADA

Otočac 27.6.2009.

 

Petoro članova biciklističke sekcije DŠR Pliva nastupilo ja na izvrsnoj sportskoj priredbi koja se održala u Otočcu prigodom 6. manifestacije DANI GACKE.

 

 

 

Doživjeli smo i uživali u još jednoj biciklijadi voženoj po dolini rijeke Gacke i obroncima Velebita. Već nakon prvog posjeta, od prije dvije godine, biciklisti DŠR Pliva upisali su u kalendar svojih aktivnosti ovaj sportsko-rekreativni biser s pratećim sadržajima. Ove godine nas je nastupilo petoro, jedna biciklistica i četiri biciklista, što je svojevrsni rekord. Bio bi taj broj veći da posljednjeg dana dva člana nisu naprasno odustala.

 

Vrijedni članovi (i često puta ljuti protivnici na utrkama) BK Barkan uz pomoć grada Otočca i mnogobrojnih sponzora još jednom su prionuli poslu i priredili sportsku priredbu za sve zainteresirane. Nastupiti su mogli biciklisti i biciklistkinje širokog raspona fizičke pripremljenosti. Našlo se na startu pripremljenih biciklista kao i onih koji su došli odvesti zadanu stazu „za društvo“. Među njima našao se i naš Hrvoje Brdar, koji je po prvi puta u životu ponio startni broj na nekoj biciklističkoj utrci. Dean Vukasović, Kornelija i Danijel Lasić su već prijašnjih godina pohodili biciklističke maratone po raznim dijelovima „Lijepe naše“. Ove godine domaćini su izmijenili stazu. Četrdesetak kilometara, uglavnom, ravne trase zamijenili su sa 33 i pol kilometra neravne koja je u sebi skrivala tristotinjak metara uspona po makadamu i zemlji. Za najmlađe i za one koji tek počinju otkrivati čari biciklističkih druženja održana je mala biciklijada u dužini od 13 km.

 

 

Po dobrim preporukama onih kojih su do sada vozili u okolici grada Otočca na startnoj liniji sakupio se, do sada, najveći broj sudionika. Bilo je biciklista iz Rijeke, Crikvenice, Senja, Zadra, Ogulina, Zagreba, Bjelovara, Labina … . Šest žena i sedamdesetak muških od trinaest do preko šezdeset godina. Vrlo jaka konkurencija koja je dijelom bila oslabljena izostankom vrsnih domaćih brdskih biciklista. Oni su radili kao organizatori i redari. Velik broj sudionika uzrokovao je veliku gužvu na početku. Nakon što je sudac objavio početak u nastaloj gunguli autor ovih redaka zaradio je posjekotinu na lijevoj nozi jer mu je mladi junoša domaćih boja zarezao list pedalom. Iz istog razloga, velikog broja natjecatelja, prva veća uzbrdica postala je dvostruki filtar. Brzi su pobjegli prema vrhu, a sporiji vozači koji nisu mogli izvesti zahtjevnu uzbrdicu stali su, pritom zaustavili ostale i tako dali vodećima dodatnu prednost. Vožnja makadamskim cestama kroz crnogoričnu i mješovitu šumu bila je očaravajuća. Po zemljanim putovima Gackog polja bilo je lokvi napunjenih kišom pljuska koji je smočio Otočac i okolicu tri sata ranije. Moglo ih se zaobići, a oni koji su hvatali što bolji plasman vozili su ‘in medias res’, po blatnjavoj vodi.

 

Čestitke najboljima u obje konkurencije! Nakon bogate okrjepe koja je bila sastavljena od voća, dobro začinjenog graha s kobasicama i napitaka, proglašenja pobjednika i dodjele nagrada uslijedio je rock koncert lokalne hard rock grupe „3. infarkt“ kao da se radi o skupu bikera, a ne biciklista. Tri gitarista, bubnjar i pjevač prašili su rock standarde Atomskog skloništa, Deep Purple, Pink Floyd, Drugog načina, Laufera i drugih. Lijepa lekcija o ponudi urbane kulture stanovnicima većih gradova u kojima prevladavaju narodnjački klubovi.

 

  

 

Ostao sam ugodno iznenađen pozitivnim dojmovima naših rekreativnih biciklista iz Plive koji su po prvi puta pristigli u Otočac. Dali su odličnu ocjenu izboru staze, nije im bilo prezahtjevno, a primijetio sam i osmjehe na licima za vrijeme narodnog rock veselja.

 

Barkanovci! Kaj sam vas ono štel pitat’ … ? Aha! Kad je sljedeća biciklijada u Otočcu?

 

piše: Siniša Babić

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s