OBILJEŽILI SMO DAN PLANETE ZEMLJE

Posted: 21. travnja 2009. in KLUBSKE AKTIVNOSTI

 

22.04.2009.

Biciklistički klub ‘BARKAN-OTOČAC’ i Dječji vrtić ‘CICIBAN’ zajednički obilježili Dan planete Zemlje, pod motom BICIKL ZA NAŠ PLANET

 

Dan  planete Zemlje je dan kada bi se trebali zamisliti što radimo svojoj planeti i definitivno bi nas trebala peći savjest, jer čovjekov stav prema prirodi, odnosno prema njegovom okolišu, nije uvijek pozitivan i miroljubiv. Biciklistički klub ‘Barkan-Otočac’ u svom radu posebnu pažnju vodi o ekološkoj svijesti i zaštiti okoliša, kao i promoviranju i korištenju bicikla kao idealnog prijevoznog sredstva svakodnevnog gradskog prometa, ali i sredstva za rekreaciju i pomoć u održavanju dobrog zdravlja. Ohrabruje nas činjenica da je u Gackoj sve veći broj ljudi koji se koriste biciklom zbog ekonomičnosti, pozitivnog utjecaja na zdravlje i kondiciju te zbog zaštite prirode i okoliša smanjivanjem količine štetnih ispušnih plinova u atmosferu. Stoga smo u suradnji s Dječjim vrtićem ‘Ciciban’, povodom obilježavanja Dana planete Zemlje organizirali interaktivnu radionicu kroz koju smo na poligonu prilagođenom djeci vrtićkog uzrasta, najmlađima dali osnovne poruke o prednosti vožnje biciklom. Osim što pridonosi dobrom zdravlju, vožnja biciklima korisna je i za okoliš, za naš planet, za Zemlju koju zagađuju, između ostaloga, automobili.

 

Moderan čovjek postao je svjestan da je zdrav okoliš jedan od najznačajnijih preduvjeta zdravlja, a on sam je svojim nerazumnim i neodgovornim odnosom postao glavni izvor zagađivanja ili, nažalost, trajnog uništavanja okoliša te tako neposredno negativno utjecao na vlastito zdravlje. U radu Dječjeg vrtića ‘Ciciban’ u velikoj se mjeri pridaje briga o zdravom okolišu kao preduvjetu ljudskog zdravlja, te razvijanju različitih psiho-fizičkih vještina djece od najranije dobi, stoga je inicijativa našeg Kluba kod djece i odgajatelja naišla na plodno tlo. U radu s najmlađima preferira se interaktivno učenje putem razgovora, igranja uloga, rješavanja problema, strukturiranih vježbi i sličnog. Ovaj način rada s djecom podrazumijeva metodu aktivnog učenja putem uživljavanja u simulirane situacije, a ne samo pasivno primanje ponuđenog znanja. Interaktivni rad potiče razmjenu iskustava, prijenos znanja i vještina i pokreće djecu na aktivno učešće u svim fazama rada s njima.

 

  

 

Cilj je ove radionice bio, prije svega, zahvaljujući kratkom predavanju o osnovnim prometnim pravilima, te prikazu i testiranju u vještini vožnje bicikla na poligonu, postupno stvarati prometnu kulturu kod djece koju će kasnije primjenjivati na prometnicama, pridonoseći tako svojoj većoj sigurnosti i istodobno povećavajući sigurnost ostalih sudionika u prometu. Pored toga, djeca su dobila poruke i modele ekološkoga i zdravoga stila života, jer dijete koje aktivno stječe tako važna prva iskustva o okolišu, mijenja svoje ponašanje, ali i ponašanje druge djece oko sebe pa tako i odraslih. U radu s najmlađima na Dan planete Zemlje pridružili su se otočki gradonačelnik Mario Barković, zamjenik gradonačelnika Ivan Žubrinić i predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Otočca Toni Dujmović.

 

  

 

Predavanje o osnovnim prometnim pravilima proveli su članovi BK Barkan-Otočac, za edukativni dio Klub je pripremio i materijal prilagođen djeci vrtićke dobi – bojanku-vodič koja djecu na zanimljiv način vodi kroz osnove prometne kulture na biciklu; prikaz i testiranje u vještini vožnje bicikla na poligonu, sastojao se od nekoliko elemenata: vožnja oko čunjeva, pravocrtna vožnja, vožnja preko prepreka, spora vožnja; a na kraju druženja mališani su posjetili Barkan rent-a-bike točku, ispred koje su na pločniku oslikali crteže na temu: ‘Bicikl za naš Planet’.

 


MEDIJI O NAMA:
Članak objavljen u Večernjem listu, 23.04.2009.
 
Članak objavljen u Novom listu, 23.04.2009.
 

  Članak objavljen na http://www.slobodnalika.com  22.04.2009 17:35:44

AKCIJA ZA 5 POVODOM DANA PLANETE ZEMLJE U OTOČCU: MALI OTOČKI CICIBANČIĆI KAŽU " BICIKL JE ZA NAŠ PLANET "

Biciklistički klub Barkan Otočac i Dječji vrtić Ciciban zajednički su obilježili Dan planete Zemlje pod motom ‘Bicikl za naš planet’. U sklopu projekta interaktivnog biciklističkog treninga na putu krša  upriličena je poludnevna interaktivna radionica za najmlađe na biciklističkom poligonu na igralištu dječjeg vrtića, osmišljenom upravo za tu priliku, s nizom sadržaja za djecu. Članovi kluba Barkan, ujedno profesionalno policajci, održali su predavanje o osnovnim prometnim pravilima, a u sklopu edukativnog dijela mališani su dobili bojanku-vodič i rješavali test znanja. Potom im je prikazana vještina vožnje na poligonu, a vještiji su se i sami okušali u pravocrtnoj vožnji, vožnji oko čunjeva i preko prepreka te sporoj vožnji.

Veseloj maloj biciklijadi pridružili su se i otočki gradonačelnik Mario Barković, njegov zamjenik Ivan Žubrinić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Otočca Toni Dujmović, ravnateljica vrtića Ljilja Gomerčić, predsjednik kluba Barkan Marijan Marić i tajnica Irena Banić. Gradonačelnik Barković dio je vremena izdvojio za razgovor s mališanima, a prvi je i testirao mali poligon za vožnju biciklom. Na kraju druženja djeca su posjetila nedavno otvorene prostorije Barkan rent-a-bike točke, ispred koje su na pločniku oslikali crteže na temu ‘Bicikl za naš planet’.

– Dan planete Zemlje je dan kada bismo se trebali zamisliti što radimo svojoj planeti i definitivno bi nas trebala peći savjest. Jer čovjekov stav prema prirodi nije uvijek pozitivan i miroljubiv. Biciklistički klub Barkan u svom radu posebnu pažnju pridaje zaštiti okoliša i razvijanju ekološke svijesti, promovirajući i koristeći bicikl kao idealno prijevozno sredstvo svakodnevnoga gradskog prometa. Stoga smo u suradnji s vrtićem organizirali radionicu u kojoj smo djeci vrtićkog uzrasta dali osnovne poruke o prednosti vožnje biciklom, rekla je tom prilikom Irena Banić. – U dječjem vrtiću u velikoj se mjeri vodi briga o zdravom okolišu kao preduvjetu ljudskog zdravlja i o razvijanju različitih psiho-fizičkih vještina djece, a u radu preferiramo upravo intereaktivno učenje, pa je inicijativa biciklističkog kluba kod nas pala na plodno tlo, dodala je ravnateljica Gomerčić.
 
LINK NA ORIGINALNI ČLANAK:

http://slobodnalika.com/novosti/2369_AKCIJA+ZA+5+POVODOM+DANA+PLANETE+ZEMLJE+U+OTOCCUMALI+OTOCKI+CICIBANCICI+KAZU++BICIKL+JE+ZA+NAS+PLANET+.html

  

           Članak objavljen na http://www.novilist.hr 22.4.2009 u 17:53h 

 

Zajedničkom akcijom obilježili Dan planeta Zemlje

Biciklizam za dobro zdravlje i očuvan okoliš

OTOČAC – Biciklistički klub »Barkan« i Dječji vrtić »Ciciban« iz Otočca obilježili su zajedničkom akcijom Dan planeta Zemlje. Kroz program male interaktivne radionice na poligonu, prilagođenom djeci vrtićkog uzrasta, najmlađima su na njima zanimljiv način dane poruke o prednosti vožnje biciklom.

Osim što biciklizam pridonosi dobrom zdravlju, vožnja biciklima korisna je i za okoliš, za planet, Zemlju, jer za razliku od drugih prometala bicikli ničim ne zagađuju okoliš. A prije samoga poligona, što je mališane najviše zanimalo, na samome početku su ih članovi kluba kratko upoznali o osnovnim prometnim pravilima, prikazali im vještine u vožnji na poligonu, držeći da je to pravi put postupnoga stvaranja prometne kulture kod djece, koju će kasnije i sama primjenjivati na prometnicama, pridonoseći tako svojoj većoj sigurnosti i istodobno povećavajući sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Pored toga, djeca su dobila i prve poruke i modele ekološkoga i zdravoga stila života, jer članovi Biciklističkoga kluba »Barkan« drže da dijete koje aktivno stječe tako važna prva iskustva o okolišu mijenja svoje ponašanje, ali i ponašanje druge djece oko sebe, pa čak i ponašanje odraslih. A ova akcija se provodi u okviru širega projekta kluba pod nazivom »Interaktivni biciklistički trening na putu krša«. Radi se o programskoj aktivnosti usmjerenoj prvenstveno prema mladima. Jer, biciklizam je model ekološkog i zdravog stila života, ali i podizanja ekološke svijesti te svijesti o bogatom prirodnom i kulturnom naslijeđu. Istodobno podiže razinu prometne kulture sve u cilju povećanja sigurnosti u prometu.

Iz naznačena projekta izvire ne manje važna gospodarska komponenta kako zadržavati mlade u kraju kroz njihovo aktivno uključivanje u razvoj gospodarskih djelatnosti, koje u prvom redu prate najmodernije trendove u putovanjima, načinima komunikacije, marketingu i sl., a temelje se na načelima održivog razvoja. Sva djeca Dječjeg vrtića »Ciciban« dobila su od kluba bojanku, istovremeno i vodič, koji će ih provesti kroz osnove prometne kulture na biciklu te test radi provjere stečenih znanja, da bi posjetom Barkan rent-a-bike točki i crtanjem na pločniku na temu »Bicikl za naš planet« ova vrijedna akcija bila dovršena.

Milan KRANJČEVIĆ, Manja KOSTELAC GOMERČIĆ

 

LINK NA ORIGINALNI ČLANAK:

http://www.novilist.hr/Vijesti/Kronike/Lika-Senj/biciklizam-za-dobro-zdravlje-i-o.aspx


BARKAN KLUB: Interaktivni biciklistički trening


DJEČJI VRTIĆ ‘CICIBAN’
 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s