BARKANOVCI NA CRESU, POVODOM DANA PLANETA ZEMLJE

Posted: 20. travnja 2009. in UTRKE - gdje smo sudjelovali

Cres, 19.04.2009. g.

 

Dan planeta Zemlje tradicionalno obilježavaju udruge za zaštitu okoliša, pa je tako ove godine po drugi put Udruga "Cres-Insula activa" organizirala biciklijadu povodom Dana planeta Zemlje.

 

 

Kad su u pitanju sport, zdrav život i ekologija, Barkanovci ne razmišljaju dugo jer za takve prigode uvijek imaju  pripremljene rezervne pedale koje hitaju na položaj bilo bura, snijeg ili kiša koja nas je od ranih jutarnjih sati pa sve do samog starta pokušala zaustaviti. Zaustavila je kiša mnoge koji nisu došli, ali ne i nas pedesetak upornih koji smo stigli iz većeg dijela Lijepe naše od Koprivnice, Zagreba, Pule, Rijeke i naravno Cresa te odvozili 48 km ne baš lagane staze.

 

 

Organizator  je na startu u 12h ponudio kraću 24 ili dužu 48 km dionicu. Nakon 6,6 km uspona stiže se na prijevoj (285), gdje se na razdvajanje na kraću stazu nije odlučio niti jedan biciklista, što znači da je šaroliko društvo različite dobi i kondicije osjetilo potrebu nastaviti zajednički do cilja. Nakon toga mali spust pa opet kratki uspon. Na devetom kilometru pruža se prelijepi pogled na otoke Krk, Grgur, Goli te Velebit. Nakon toga penjemo se zavojitom cestom do najvišeg vrha 340 m. Cesta se stalno blago  spušta i diže, a dobrim dijelom staze ima i strmih spustova i uspona, ali sve to ublažavaju očaravajući mirisi majčine dušice, kadulje i vrijeska.

 

 

Vrijeme je bilo odlično za vožnju, a nestrpljiva kiša nas je svako toliko "bodrila", no na cilj smo stigli gotovo suhi. Vizure su jedinstvene. Obzirom da smo odvozili stazu oko Vranskog jezera more je lijevo, a voda desno,  tako smo stalno bili okruženi vodom. Posebnost staze su naši promatrači "ovce", koje su nas "bodrile" od silaska s trajekta cijelom stazom pa sve do ponovnog ukrcaja na trajekt.

 

Organizatorima koji su vrlo dobro organizirali biciklijadu sve čestitke. Od dočeka na trajektu te pratnje cijelom trasom. Na kraju smo počašćeni pićem na cilju u gradu Cresu, a potom ugošćeni u restoranu "Grotica" obilnim ručkom uz nula kuna startnine.

 

Atmosfera prijateljska, vrlo ugodno druženje koje se razišlo oko 18 sati zbog trajekta koji je kretao već u 19 sati. Barkanovci Robi i Andrej pedalirali  su 2,59 h, a Vladek 3,25 h.

 

 

 

Udruga "Cres-Insula activa" u potpunosti opravdava svoje postojanje. Bicikliranjem promiču sport i zdrav život, a našim prolaskom kroz 52 km nedirnute prirode uživali smo u prekrasnim vidicima, te udahnuli mirise koje ćemo dugo  pamtiti, a "ovce" i biljke i zmije ostale su u svom suživotu da budu lijepe i mirišljave još mnogima koji će ovuda proći.

 

Pozdrav opatijski Barkanovci.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s