OSVOJILI SMO POKLON (922) NA UČKI

Posted: 19. siječnja 2009. in KLUBSKE AKTIVNOSTI

Opatija, 17.01.2009.

 

U petak 16.01.09. g. odvozio sam uspon prema Učki, al’ do Veprinca. Nisam se usudio dalje, jer su zbog noćne poledice cestari doslovce zasuli cestu pijeskom pa je spust bio vrlo težak.

 

 

Danas, odnosno 17.01.2009.g. ekipa nastavlja USPON NA UČKU DO SNIJEGA. Krenuo sam sa Slatine, desetak minuta ranije od dogovora samo da izbjegnem teme ukućana o sinusima, hvatanju prehlade… i nastavljam put Matulja, a Andrej me trebao čekati u Voloskom. Kako je tek došao s posla, ja sam nastavio vožnju prema Veprincu. No ubrzo, u Bregima Andrej sustiže. I on bježi od kućnih tema prehlade, upale i sl….

 

 

Robi je „napao“ Učku s druge strane Moščenice – Sveta Jelena – Bodaj, a cilj nam je bio isti – Poklon. No imao je problem sa krdom divljih konjia koji su ga „napali“ u predjelu Bodaja te je odustao od daljnjeg uspona, iako je i Bodaj super pothvat po današnjem burnom vremenu.

 

Toplo sam se nadao da će Andrej u Veprincu, do kud je zubato sunce mamilo na vožnju, odustati od daljnjeg osvajanja Učke, obzirom da smo upali u maglu koju vjetar nosi iz podnožja prema gore, a sunca nigdje i nije se naziralo njegovo probijanje. Andrej je jednostavno nastavio i nestao u magli. Priznajem, kaskao sam za njim. Htio sam u dva navrata odustati, ali kako na Učki nema „signala“ nisam mu mogao javiti da se vrati te sam bio prisiljen nastaviti vožnju. Nakon samo 2 km stigao sam na Poklon i shvatio kako ne bi nizašto mijenjao ovaj predivan, pobjednički osjećaj. Okrijepili smo se i odmorili u restoranu „Dopolavoro“ i naravno osušili, jer bili smo mokri do kože. Pojavio se i signal pa smo čuli i Robijevo izvješće.

 

Sušenje ide sporo, spušta se noć, a celzijusi padaju. Zadnji je čas za povratak. Razrađujemo strategiju zaštite od vjetra i hladnoće koji nas neizbježno čekaju na povratku. Obukao sam vindstopericu, a Andrej  se obložio novinama što se pokazalo vrlo dobro. Temperatura je dobrano pala u odnosu na uspon. Minus pet je, a na spustu kao da je minus deset. Na cesti su još uvijek tragovi soli pa nema poledice. Može se voziti. Vozači nas iz toplih auta pozdravljaju, a nekolicina se čak usudila otvoriti prozor da bi nas bodrili, dok su nas neki u čudu gledali kao da smo …….. biciklisti. Na ulasku u Veprinac Andrejev TREK je pao  u „komu“.  Zadnji kotač je počeo plesati pa smo usporili i prilagodili spust njegovom Treku.

 

Kako cijelim zaleđem vlada mesopusna groznica u Matulje smo stigli upravo na vješanje PUSTA kojim nezadovoljni građani traže novog gradonačelnika, ali da bude malo preplanuo (crn) poput Baracka Obame. Stisak nakratko, uz mnoštvo razdraganih vješača pusta podigao nam je temperaturu da smo mogli odlijepiti prste sa volana. Uspješno završavamo spust na Volosko gdje smo ustanovili da Andrejev TREK boluje od jedne polomljene žbice.

 

Utisci sa vožnje se podudaraju kod obojice, ukratko: odličnom vožnjom u dobrom društvu,  usprkos malim nedaćama, dotaknuli smo snijeg na visini od 920 mnm, osjetili zimu, svakako pomaknuli granicu izdržljivosti, poboljšali krvnu sliku te odvozili 40 nezaboravnih km. Robi je odvozio 50 km i dosegao oko 900 mnm. 

 

 

Tempo je bio vrhunski, iako meni malo naporan, ali vrijedilo je. Jedva čekam ponovni uspon. Pozdravljamo se zadovoljni današnjim pothvatom. Sutra u nedjelju je dan za odmor i obitelj. I dalje nastavljamo vožnju opatijskim zaleđem odnosno Andrej bira nove destinacije te nas izaziva na vožnje prema Bakru i Crikvenici.

 

Pozdrav od Barkanovaca s Učke i Bodaja,  

                                                                                                                    

Vlado

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s