BARKANOVA STAZA – PUT KRŠA

Posted: 5. prosinca 2008. in BIKE STAZE
05.12.2008.
IZ TISKA IZAŠLA BICIKLISTIČKA KARTA
Od danas Barkanovom stazom, pored malih smeđih oznaka s likom bicikliste, vodit će vas i naša tiskana karta. Kroz projekt osmišljavanja tematskog puta Barkanova staza postala je ishodište ‘puta krša – gačanskog puta’.
 

Projekt tematskog puta krša utemeljen je na turističkoj valorizaciji kulturne, povijesne i prirodne baštine prostora krša Gacke i Ličko-senjske županije. Kroz projekt se povezuju ponuđači proizvoda poljoprivrednih gospodarstava uz naglasak i promoviranje tradicionalne gastronomije ovog ruralnog prostora. Kroz aktivnosti koje preporučamo na ovom tematskom putu, a to su biciklizam i/ili pješačenje, vidljivo je da je projekt utemeljen i na sportsko-rekreativnoj ponudi. Gačanski put kao segment puta krša pilot je projekt koji povezuje ključne točke kulturne i prirodne baštine Gacke. Postoji niz atraktivnih lokacija koje su uključene u zamišljenu mrežu i koje će biti osmišljeno promovirane i interpretirane na odgovarajućem nivou. S obzirom na položaj Gacke i njezin fenomen – kršku ponornicu Gacku, smještenu u trokutu između 2 Nacionalna parka (Sjeverni Velebit i Plitvička jezera) i Parka prirode (Velebit), koji svoj status zaštićenih područja imaju upravo zbog različitih nedirnutih oblika krških formacija i fenomena, Gačanski put je središnja točka buduće mreže putova koji će se vezati na temeljnu rutu krša.

 

Tematski put krša – gačanski put, dovoljno je atraktivan da navede turiste/putnike na kraću stanku, kružno putovanje, kraći odmor ili kombinirani odmor u kontinentalnim i jadranskim destinacijama. Tome svakako u prilog ide blizina Jadranske obale, svega 40-ak km udaljenosti, a Velebit sa svim svojim krškim obilježjima definitivno je poveznica obale s doživljajima gačanskog puta. Ključne točke koje povezuje ovaj tematski put, uključuju kvalitetnu turističku ponudu, a između ostalog i više turistički dovoljno zanimljivih i razvijenih prirodnih i kulturnih znamenitosti:

fenomen krša – bioraznolikost krša s posebnim naglaskom na vodu u kršu – tj. kršku ljepoticu rijeku Gacku, koja je poveznica svih ključnih naglasaka tematskog puta;

život u kršu – krš je svojim posebnostima odredio način života ljudi i njihov odnos prema prirodi – ovaj tematski put povezao je neke pomalo zaboravljene, ali radi turizma oživljene tradicijske zanate – mlinarenje na Vrilima Gacke, gdje je smještena i gačanska tradicijska radionica za preradu vune i kao posebnu atrakciju vožnju u plavi;

krš i baština – na ovom su tematskom putu isprepleli mrežu arheoloških, povijesnih i sakralnih lokaliteta – život uz Gacku od razdoblja Japoda, Pećina u Ličkom Lešću, Arupium – Rimski kamenolom, 2 svetišta bogu Mitri (Kraljev stolac/Oltari i Rajanov grič), Muzej Gacke; granični kamen s Turskim carstvom; Prozorina; crkve: Presvetog Trojstva u Otočcu, Sv. Križa u Prozoru, Sv. Franje u Ličkom Lešću, Sv. Ilije u SIncu.

Zamišljena mreža tematskog puta povezuje više kvalitetnih ponuđača ugostiteljskih usluga i smještajnih objekata, turističko – informativni centar koji promovira i razvija turističku ponudu Gacke, te uređeni prostor za kratki odmor – Majerovo i Tonković vrilo.

 

Još je puno razloga za dolazak u Gacku, a ono što nikako ne smijete propustiti je doživljaj ‘gačanskog puta’ na Barkanovoj stazi.  

 

  

   


*medji o nama:

 

članak objavljen u Novom listu, 16.12.2008.

 

članak objavljen u Večernjm listu, 25.01.2009.

 


* POMAKONLINE – Magazin za društveni razvitak

 http://www.pomakonline.com/index.php?option=com_content&task=view&id=316&Itemid=29

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s