6. “RISNJAK MOUNTAINBIKE” UTRKA

Posted: 2. rujna 2008. in UTRKE - gdje smo sudjelovali
31.08.2008., održana je tradicionalna MTB utkra na prostoru NP Risnjak. Između 150 natjecatelja – rekreativaca, na stazi dugoj 38 km, vozeći kroz prekrasne goranske pejsaže i sela, isticao se veliki broj Barkanovaca.  Božo, Cija, Darko, Elvis, Hrvoje, Jojo, Krešo, Marić, Robert, Snježa i Vladimir uspješno su svladali zahtjevnu stazu, čija je najveća visinska razlika čak tisuću metara.
 
Jedan dio Barkanovaca je utrci pristupio kao natjecanju, pa je Hrvoje i ovoga puta utrku završio na drugom mjestu, a drugi dio je uživao u vožnji šumovitim krajolikom i u ljepotama NP Risnjak. Navikao na puno duže staze, obišavši sela sve do slovenske granice Marijan je odvozio pravi maraton, dodavši oko 25 km više na zacrtanu dionicu.
Risnjak '08 (10)
Robi, Vlado, Jojo, Darko, Elvis, Marić, Cija, Hrvoje, Božo, Krešo
Snježa

* Iz kuta opatijskih Barkanovaca: *
 
ODPEDALIRANA JOŠ JEDNA BICIKLIJADA RISNJAK 2008
Rano sunčano nedjeljno jutro izvuklo nas je iz naše prelijepe, ali još uvijek tople i sparne Opatije, put Platka i Jelenja u hladovinu Nacionalnog parka Risnjak. Privukao je Risnjak ove godine oko 170 sudionika iz cijele lijepe naše, od Slavonskog Broda, Varaždina Pule, Senja, Zagreba, Delnica, domaćina Crnog Luga, do Gospića, Otočca i Opatije. Ekipa se počela okupljati u rano jutro. Najmlađi, njih 17, startali su već u 9,30h.
 
Upravo kada smo Robi i ja popili prvu kavicu i uživali u svježini Risnjaka, stigla je naša Snježana u pratnji osam mušketira kojima smo se pridružili i nas dvojica. Tako je na Risnjaku bilo ukupno jedanaest odvažnih Barkanovaca: Snježana, Božo, Cija, Darko, Elvis Hrvoje, Jojo, Krešo, Marić te Robi i ja, uvijek spremni za nove avanture i izazove.
 
Na startu, koji je počeo točno prema rasporedu u 10.30h, spremno je čekalo 167 natjecatelja koji su se  na znak kretanja pretvorili u jureću masu. Kako je prvi dio staze dugi uspon,  grupiranje je počelo odmah ovisno o kondiciji, a uzbrdice i nizbrdice koje je pred nas postavila 38 km duga staza pokušali smo savladati totalni amateri rame uz rame s iskusnim biciklistima koji su jahali bicikle od "Peveca" pa do dvadesetak tisuća kuna. Iako nije bila natjecateljska već rekretivna utrka, neke je adrenalin pretvorio u prave trkače mašine pa je tako naš Hrvoje ušao u cilj drugi iza Riječanina Sanjina. Neki se pak nisu mogli pomiriti da su došli iz dalekog Otočca na dužinu staze od samo 38 km, kao naš Marić, koji se uputio na bonus od dodatnih 25 km i ipak stigao na cilj u regularnom vremenu.
 
Na šesnaestom kilometru organizator je djelio vodu što je dobro došlo mnogima za kratki odmor nakon zahtjevnog makadama koji je uzeo danak nekolicini guma. Jedna je djevojka ozbiljnije stradala pa je i GSS služba odradila svoj dio pružanja pomoći. Organizator se stvarno potrudio da sve bude ok.  Za 60 kn dobili smo majicu, pratnju, dobro označenu stazu, grah, sladoled, a vode je bilo u izobilju.
Svi sudionici bili su simbolično nagrađeni po principu tombole, što je lijepa gesta organizatora. Obzirom da je pošast biciklizma zahvatio šaroliko i mnogobrojno društvo, vjerujem da će iduće godine biti još više sudionika, a predstavnica organizatora najavila je za iduću godinu nove staze,  nova iznenađenja. Pa neka nas iznenadi.

Oko 16 sati društvo se polako pakiralo i razilazilo. Sabiru su se dojmovi, uglavnom oduševljenje Gorskim kotarom, Risnjakom i njegovom očaravajućom ljepotom.  Sve to je dovoljan razlog za ponovni dolazak iduće godine.
 
Vlado

 
Članak objavljen u Novom listu, 1. rujna 2008.

Clanak_Risnjak

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s